Holland

De geest van FDR (Pauline Michgelsen)

Het regent in Holland, Michigan. Ik had gehoopt een snel bezoekje te kunnen brengen aan de Hollandse haven en de vuurtoren die ik op internet heb gezien. Maar niet in zulk weer. Trouwens, we hebben helemaal geen tijd want we zijn verdwaald omdat we de GPS niet kunnen volgen.

Als we op een parkeerplaats nog eens naar onze afspraak bellen zie ik achter me een stukje Dutch Village. We rijden weer verder. De regen maakt het ook wel Hollands genoeg.

Holland ligt in de county Ottawa en is een van de meest republikeinse delen van Michigan. De landelijkere delen van de staat zijn so wie so al meer republican, maar hier is het nog sterker. Dat komt door de van oorsprong Nederlandse bevolking, wordt ons van verscheidende kanten verteld. Die zijn nog behoudener. Pete Hoekstra zegt het ook. Hij is al 16 jaar republikeins afgevaardigde van het tweede district van Michigan en is eigenlijk wel zeker van zijn herverkiezing. Daarom heeft hij wel tijd voor een gesprek. Net zoals zijn democratische tegenstander, African-american Fred Johnson die we na hem spreken.

Ik begrijp dat het spannender had gestaan als we een afspraak met McCain lieten volgen door een afspraak met Obama. Helaas. Die twee doen Michigan niet eens meer aan: McCain heeft het hier al opgegeven en dus hoeft Obama ook niet meer te komen. Feller dan een debat tussen twee andere kandidaten, ergens in een community center in een ander district, wordt het voor ons waarschijnlijk niet.

Daar zijn we natuurlijk ook niet voor gekomen, de spanning. We nemen waar . We praten met kleinere kandidaten, partijen, ambtenaren, verkiezingspecialisten, NGOs en soms een journalist. Mocht ik iets spannends horen, dan mag ik dat niet zomaar in de krant zetten. Onze officiele bevindingen komen uiteindelijk hier - http://www.osce.org/odihr/item_12_34038.html - terecht. Wij buigen ons gewoon over een optic scan machine, noteren de regels van absentee voting en rijden dan door de regen langs borden die wijzen richting Zeeland, Overisel, Vriesland of Drenthe weer terug naar Lansing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden