Hollandse School in de Ruhr

Gertjan Verbeek voelt zich thuis in Duitsland. Bij Bochum mag hij een nieuw elftal opbouwen.

Dat Gertjan Verbeek vorig seizoen trainer werd in Duitsland was eigenlijk onvermijdelijk. De coach past met zijn directe en fysieke aanpak bij uitstek in Duitsland, waar de speelstijl en discipline de veeleisende trainer op het lijf geschreven zijn.

Na zijn debuut in Duitsland vorig seizoen bij 1. FC Nürnberg tekende Verbeek (52) in december een contract voor anderhalf jaar bij VfL Bochum in de tweede Bundesliga. In Nürnberg werd hij in oktober aangesteld met het doel degradatie uit de Bundesliga te ontlopen, maar toen dat niet lukte werd hij in april al weer ontslagen.

In Bochum was promoveren de ambitie, maar dat gaat dit seizoen in elk geval niet lukken. Na een aardige serie verloor de ploeg de afgelopen vier wedstrijden. Bochum is afgezakt naar de dertiende plaats en kan de derde plaats (play-off) niet meer bereiken. Met zeven punten voorsprong op de gevarenzone is degradatie naar de derde Bundesliga ook zo goed als afgewend.

VfL speelde sinds de jaren zeventig lange tijd in de Bundesliga, maar is nu al weer bezig aan het vijfde seizoen op rij op het tweede niveau. Met grote clubs als 1. FC Kaiserslautern, 1. FC Nürnberg en Fortuna Düsseldorf zijn er ook dit jaar weer talloze kandidaten voor de twee directe promotieplaatsen en één play-off, nog naast de door bedrijven opgepompte clubs RB Leipzig (Red Bull) en koploper FC Ingolstadt 04 (Audi). Bochum behoort financieel tot de middenmoot met een begroting van zo'n 22 miljoen euro en een budget voor het eerste elftal van zes à zeven miljoen.

Met ruim 360.000 inwoners is Bochum is potentie een Bundesliga-stad, maar ingeklemd tussen de reusachtige Bundesliga-clubs Borussia Dortmund in het oosten en Schalke 04 uit Gelsenkirchen in het westen is het lastig om de aantallen toeschouwers en sponsoren te trekken die nodig zijn voor een budget op Bundesliga-niveau.

Ruim 19.000 toeschouwers zijn deze vrijdagavond toch naar het stadion gekomen, inclusief een paar duizend uit Kaiserslautern die nummer twee 1. FCK steunen op weg naar promotie - zij wel. VfL heeft zeker in de tweede helft het initiatief en de beste kansen, maar een effectief Kaiserslautern gaat er vandoor met een 'Auswärtssieg' (0-2).

Het is de realiteit waar Verbeek in Bochum mee moet leven, ondanks een spelersbudget dat niet onderdoet voor dat van zijn eerdere werkgevers Heerenveen en AZ.

"Ik had vooraf helemaal geen voorstelling bij de club en ging er dus met nul verwachtingen in", zegt Verbeek na afloop van het duel. "De reden om hier naartoe te komen was de rol die de club voor mij zag in het plan van de club om naar de Bundesliga te komen. Er was al vijf jaar geen ontwikkeling en ze wilden buiten de gebaande paden gaan werken, niet alleen met het eerste elftal, maar binnen de hele club."

In het resultaatgerichte Duitse voetbal, waar fysieke kracht en loopvermogen hoog in het vaandel staan, spelen de blauwwitten uit Bochum nu 'op z'n Hollands'. "We hebben de ambitie om te promoveren met een speelstijl van ageren in plaats van reageren. Dat gaat met vallen en opstaan, en betekent ook niet dat we dit seizoen of volgend jaar moeten promoveren. Het geld ligt hier niet voor het oprapen en er zijn ook nog wat schulden uit het verleden. We moeten dus creatief zijn, in de scouting, maar ook door bijvoorbeeld spelers te huren of jongens op te leiden."

Met Verbeek haalde Bochum ook een trainer naar het Ruhrgebied die bij diverse eerdere clubs moest vertrekken vanwege zijn manier van omgaan en communiceren met spelers, medewerkers en media. Op persconferenties is de trainer nog altijd kortaf, al komt dat nu ook door de taalbarrière. Spelers en fans lijken vooralsnog tevreden met Verbeek, misschien ook omdat 'Duitsers toch wat hoffelijker zijn en meer gevoel hebben voor hiërarchie', zoals de trainer niet ontevreden het cultuurverschil met Nederland duidt.

Het feit dat hij in Nederland met eigen handen in het bos een huis heeft gebouwd was voor Bochum zelfs een aanbeveling. "Dat soort creatieve mensen hebben ook een idee over hoe je een elftal samenstelt", zei technisch directeur Christian Höchstatter bij de presentatie van de trainer in december.

"Hij is eerlijk en direct. Dat past wel bij Bochum en bij deze club", zegt journalist Philipp Rentsch, die de club volgt voor de regionale website Westline. "Hij is heel betrokken en analyseert wedstrijden en trainingen tot in detail. Op het trainingsveld heeft hij een videosysteem geïnstalleerd om de spelers beter te kunnen beoordelen."

Sinds zijn komst heeft Verbeek zijn stempel op het elftal weten te drukken, zegt Rentsch. "In het spel zie je duidelijk het idee terug van aanvallend, dominant voetbal. We scoren veel, maar het probleem is dat we er helaas ook veel tegen krijgen."

Met een doelsaldo van 45-47 doet Bochum aanvallend alleen onder voor koploper Ingolstadt, maar verdedigend staat de club derde van onder. "Als hij volgend seizoen vanaf de voorbereiding kan beginnen en een paar nieuwe spelers kan halen kunnen we eigenlijk pas echt oordelen over Verbeek. Tot nu toe is het spel in elk geval beter, maar de resultaten zijn nog te wisselend. De supporters zijn vooralsnog redelijk tevreden, al wenst iedereen bij Bochum uiteindelijk natuurlijk meer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden