Hollandse roeistunt op Rotsee

Een Hollands halfuurtje om niet snel te vergeten. Zo omschreef technisch directeur René Mijnders van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) de indrukwekkende 'hattrick' die Oranje gisteren tijdens het olympisch kwalificatietoernooi op de Rotsee in Luzern realiseerde.

In amper dertig minuten plaatsten drie Nederlandse teams zich op het zogenoemde Godenmeer achter elkaar voor Londen 2012, steeds met de precies toereikende tweede plaats in de allesbeslissende finale. "Daar gaan we met z'n allen een glaasje op drinken", sprak Mijnders opgelucht na de ontknoping in Zwitserland.

De Nederlandse trilogie begon rond half zes met de nieuwkomers Inge Janssen en Ellen Hogerwerf in de dubbeltwee. Daarna haalden ook Rianne Sigmond en Maaike Head in de lichte dubbeltwee hun olympische ticket binnen. De lichte mannenvier-zonder, bestaande uit Roeland Lievens, Tim Heijbrock, Vincent en Tycho Muda, sloot het flitsende optreden van Oranje in stijl af.

"Een prachtig resultaat", jubelde Mijnders, die in Luzern alleen de twee-zonder (Wianka van Dorp/Olivia van Rooijen) zag 'zinken' richting Engeland. Nederland komt in Londen op liefst zeven disciplines uit, inclusief de twee kansrijke achten, de mannenvier-zonder (Meylink/Hendriks/Knab/Versluis) en de mannentwee-zonder (Sluis/Klem). "Ik denk dat we met in totaal 35 roeiers binnen de Nederlandse olympische ploeg nu de grootste afvaardiging vormen."

Mijnders noemde het olympische startbewijs voor Janssen en Hogerwerf, die dit seizoen gezamenlijk op het hoogste niveau debuteren, een grote bonus. "Ze hebben nog een hele ontwikkeling voor de boeg. Ze kunnen nog veel beter en harder roeien. Maar hun bootsnelheid is nu al heel goed. Zij hebben hier heel volwassen strijd geleverd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden