Hollandse nieuwe naar VN-militairen in Villafranca

Een nieuwe-haringparty bij de Nederlandse militairen in Villafranca, dat leek vishandelaar H. Annema uit Hurdegaryp wel wat. De soldaten in Italië kennen zijn vis inmiddels goed: Annema is leverancier van de vliegbasis Leeuwarden. Zijn gebakken vis wordt met legervliegtuigen overgevlogen.

BIJDRAGE: ARLETTE DWARKASING; DICKY NIEUWENHUIS; LOES SMIT

De visboer maakte het plan om de nieuwe haring, die sinds gisteren in Nederland te koop is, vandaag persoonlijk in Vilafranca bij de militairen af te leveren. Vorige week kreeg hij hiervoor toestemming. “Ik zou drie dagen blijven”, vertelt Annema. “De eerste dag zou ik zelf de haringen schoonmaken. De jongens in Villafranca zouden voor de rest zorgen. Een echte haring-party moest het worden.”

Met één telefoontje uit Italië viel gisteren echter het plan in duigen. “Iedereen is in hoogste staat van paraatheid”, meldde de detachements-commandant, “de mensen moeten allemaal op hun post zijn.” Geen tijd voor een feestje, vonden ze in Villafranca. En dus moest Annema de reis annuleren.

De soldaten kunnen volgende week overigens toch nog van de nieuwe haring genieten: dan gaan de 800 haringen van vishandel Annema alsnog richting Italië.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden