Hollandse koopman voelt zich onzeker

handelspartners | Nederlandse bedrijven die veel zakendoen met het VK hebben nog geen idee hoe de Brexit voor hen uitpakt.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De Hollandse koopman kijkt met argusogen naar de Brexit. De gevolgen voor de handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en het Koninkrijk der Nederlanden zijn nog nauwelijks te overzien. Nieuwe handelsverdragen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië kunnen veel schade opleveren want 3 procent van ons bruto binnenlands product is afhankelijk van de handel met Engeland.

Het bedrijfsleven exporteert voor 52 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk. En daar verdient het 20 miljard aan. Geen klein bier. De Britten zijn na Duitsland de tweede handelspartner voor Nederland en vice versa.

De Koninklijke Metaalunie, de branchevereniging voor het mkb in de metaal vreest dat een Brexit "wel eens kostenverhogend kan werken met extra transactiekosten aan de grens", zegt Foortjan Wissen van de Metaalunie.

Bij Alphatrans, een transportbedrijf dat vanuit het Botlekgebied opereert en zijn meeste ritten rijdt op Engeland, wordt ook met argusogen gekeken naar de Brexit. "Engeland zal spulletjes nodig blijven hebben, maar de vraag is hoe het met de tarieven zal gaan. Ik hoop dat we niet weer met douanedocumenten moeten gaan werken, zoals met Noorwegen", zegt Robin Kusters van Alphatrans. De kans daarop is vrij groot als Groot-Brittannië de EU verlaat.

Sjaak Poppe, de woordvoerder van de Haven Rotterdam relativeert de Brexit enigszins. "Tien procent van het volume aan lading dat de haven binnenkomt of eruit gaat is Brits. Als je op die tien procent een minieme teruggang hebt, dan is de vraag hoe significant dat is voor de ontwikkeling van de haven."

Met 60 miljoen consumenten blijft het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afzetmarkt, vervolgt Poppe. "Er komt geen ijzeren gordijn midden in de Noordzee te liggen."

Bij Zeeland Seaport, de havens van Vlissingen en Terneuzen, is de stemming bedrukter. Maarten van As: "Een Brexit maakt het niet eenvoudiger. Wij zijn als haven altijd op zoek naar nieuwe bedrijven en nieuwe ladingen, maar dit is geen positief scenario."

Het import- en exportbedrijf Quality Produce International in Zuid Holland heeft contracten voor meerdere jaren met Britse bedrijven gesloten. Dus de enorme val van het Britse pond van afgelopen vrijdag is met wisselkoersclausules afgedekt. Ook Marcel Paul is niet te somber over de Brexit. "Het Verenigd Koninkrijk is voor 50 tot 60 procent van zijn groente en fruit afhankelijk van het buitenland. Linksom of rechtsom zullen ze toch groente en fruit eten, dus die export gaat wel door. Misschien kopen ze wat minder luxeproducten met een in waarde gedaald pond."

Voor Certhon in het Westland is het Verenigd Koninkrijk de laatste jaren een belangrijke markt geworden voor het installeren van kassen voor de glastuinbouw. Hein van de Sande verwacht dat met een Brexit de Britten wat meer eigen groenten en fruit gaan telen. "Dat kan voordelig zijn voor ons bedrijf, want dan hebben ze meer kassen op termijn nodig. Maar in het begin zal er wel een dipje zitten in onze export. We factureren alles in euro's en met de daling van het Britse pond zit daar een risico. Ons werk wordt duurder."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden