Hollandse garnaal wordt voortaan in Den Haag gepeld

reportage | GreenFox Seafood laat klus niet meer in Marokko doen, maar zet Nederlandse arbeidsgehandicapten in

MARCO VISSER

Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft een haarnetje op haar hoofd, zoals iedereen aan de metalen tafels op de ziekenhuisgroene vloer. Ze kijkt naar iemand die 25 jaar lang uit Nederland was verdwenen: de professionele garnalenpeller. Sinds deze week is hij terug. GreenFox Seafood opende een pelatelier in Den Haag. Een nieuwe generatie Nederlandse garnalenpellers is opgestaan en dat is goed nieuws voor de fijnproever, zegt Marcel van Breda, directeur van Schmidt Zeevis.

Zijn bedrijf verkoopt de garnalen aan restaurants en traiteurs. "Mensen denken vaak dat een Hollandse garnaal zilt is", zegt Van Breda. "Maar wat je proeft is niet het zilt van de zee, maar de conserveringsstoffen die nodig zijn voor de tocht naar Marokko en terug. Op de garnaal die in Nederland wordt gepeld, zitten geen conserveringsstoffen."

Op de 5000 kilometer lange tocht naar Marokko verstookt een vrachtwagen al snel 2000 liter brandstof, zegt Van Breda. Daar zit direct een tweede voordeel van de nieuwe Haagse garnaal. Zijn ecologische voetafdruk is kleiner.

Een van de drijvende krachten achter het nieuwe pelatelier is Renzo Deurloo, mede-oprichter van Greenfox. In de gekoelde ruimte vertelt hij over de 25 pellers die nu in dienst zijn, en over de uitbreiding naar 150, medio volgend jaar. Staatssecretaris van sociale zaken Klijnsma, de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh, vishandelaar Van Breda en enkele fotografen kijken toe, allemaal met haarnetje. Want hygiëne gaat voor alles, ook tijdens het openingsfeestje van het eerste Nederlandse pelatelier in 25 jaar.

Juist de hygiëne was de reden dat de Noordzeegarnalen naar Marokko verhuisden. Tot 1991 werden ze vooral gepeld in verwarmde huiskamers. Tot vreugde van de bacteriën die de Hollandse garnaal berucht maakten. Het kabinet greep rigoureus in. Voortaan mochten pellers alleen werken in gekoelde bedrijfsruimten. Te duur, vonden de handelaren. Daarom vertrokken zij naar een lagelonenland als Marokko.

Dat een deel van het eenvoudige werk uit lagelonenlanden terugkomt naar Nederland, doet Klijnsma goed. Het geeft mensen als de 44-jarige Fahmidah Chandoe nieuwe kansen. Chandoe is blij dat zij dankzij haar baan weer contact heeft met andere mensen. "Al is het vandaag wel een beetje erg druk", zegt ze. Voordat ze deze baan kreeg, zat ze twee jaar thuis. Daarvoor werkte ze in de verzorging en in een naaiatelier. Garnalen pellen had ze thuis weleens gedaan. "Dan knipte ik de staart er af", verklaart ze. "Nu heb ik geleerd om het zo te doen", zegt ze terwijl ze met een korte draai een garnaal van zijn skelet ontdoet.

Deurloo werkt al jaren met mensen als Chandoe. Daarom kan hij het woord arbeidsgehandicapte niet meer horen. Zijn medewerkers zijn specialisten. "Als iemand goed is in repeterend werk, heb je geen afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen kan wel iets." Deurloo wil dan ook niets weten van een stempel groene of sociale garnaal. "Het is gewoon een topgarnaal."

Het idee van een pelatelier kwam van Deurloo's partner Henk Klip na een bezoek aan een Belgisch bedrijf waarmee GreenFox samenwerkt. GreenFox doet meer dan alleen garnalen pellen. Het vervangt ook lichtbakken in onder meer kantoren, eveneens met mensen die 'goed zijn in repeterend werk'.

"In het Belgische bedrijf zagen we een garnalenpellerij. Toen dacht Henk: dat is ook iets voor onze mensen. Samen met de gemeente Den Haag begonnen we een proef. En kijk, zes maanden later staan we hier in een pelatelier."

Volgend jaar hoopt hij werk te bieden aan 150 pellers; een forse klus omdat geschikt personeel vinden lastig is. "Daarvoor heb je hulp nodig van gemeente en klanten."

Deurloo hoopt dat andere gemeenten en ondernemers kunnen leren van het Haagse garnaleninitiatief. Dat kan overheid en werkgevers helpen te voldoen aan de harde eis van Klijnsma: een baan voor 125.000 arbeidsgehandicapten in 2026.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden