Hollandse droom beste antwoord op xenofoben

De Rotterdamse Barack Obama, kopte NRC Handelsblad bij de voordracht van Ahmed Aboutaleb als de nieuwe burgemeester van Rotterdam. De vergelijking met Obama lijkt me wat ver gezocht, maar eerlijk is eerlijk: het is geen geringe prestatie van de uit het Rifgebergte afkomstige Aboutaleb. Een prestatie die hij geheel op eigen houtje heeft geleverd.

Mijn man leerde hem begin jaren tachtig kennen en herinnert zich hoe Aboutaleb, nauwelijks 20 jaar oud, tijdens zijn Haagse verenigingswerk de vloer aanveegde met topambtenaren van de gemeente Den Haag die niet adequaat genoeg reageerden op de achterstand waarin vele allochtonen zaten. Maar Aboutaleb nam ook de eigen gemeenschap onder vuur. Op die jonge leeftijd bleek hij over het bestuurlijke talent te beschikken dat zijn carrière in de loop der jaren zo kenmerkte.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij uiteindelijk op het punt staat een van de belangrijkste bestuurlijke functies in Nederland te bekleden. Het succesverhaal van Aboutaleb onderstreept niet alleen zijn kwaliteiten maar ook de kracht van de jonge generatie Marokkanen om succesvol te willen en te kunnen integreren in de Nederlandse samenleving.

De Marokkaanse gemeenschap is naar mijn mening een van de best geïntegreerde minderheden in Nederland, en dat op alle mogelijke terreinen. De lijst van succesvolle Marokkaanse Nederlanders is zonder meer indrukwekkend.

Een willekeurige greep: Cabaretier Najib Amhali wiens shows à la minute uitverkocht raken, de ’rising star’ actrice Maryam Hassouni die onlangs een Emmy Award won, de beste voetballer van dit moment: Ibrahim Afellay, schrijver Abdelkader Benali die belangrijke literaire prijzen veroverde, Hafid Bouazza die de Nederlandse literatuur met nieuwe taal verrijkt, designer en mode ontwerper Aziz die nationaal en internationaal hoge ogen gooit, zangeres Hind die Nederland vertegenwoordigde bij het Eurosongfestival, rapper Ali B die jaar in jaar uit belangrijke Nederlandse muziekprijzen wint, en niet te vergeten Rachid, ook wel de Marokkaanse Frans Bauer genoemd. Ik geef toe: het moet niet gekker worden. De lijst van namen is veel te lang om hier helemaal op te sommen.

Rechtse extremisten als Wilders, Pastors en ook Rita Verdonk zullen hun gif blijven spuiten als het gaat om Marokkanen of moslims. Die blijven – om electorale redenen – de Marokkaanse gemeenschap beschimpen en beledigen. Dit was de reactie van Dries Mosch, Leefbaar Rotterdamraadslid, op de voordracht van Aboutaleb als burgemeester voor Rotterdam: „Hij heeft én een dubbel paspoort én hij is moslim. Uitgerekend zo’n man moet leiding gaan geven aan een stad waar een groot deel van de allochtone bevolking categorisch weigert te integreren?”

Voor deze leefbaren bestaat geen goed geïntegreerde Marokkaan of moslim. Dat past namelijk niet in hun straatje. Ze blijven liever populistische en racistische taal uitkramen. Een paar Marokkaanse ettertjes – wier gedrag ik ten zeerste afkeur – zijn voor deze politieke oproerkraaiers al gauw ’een groot deel van de allochtone bevolking’.

Gelukkig trekt de overgrote meerderheid van de jonge Marokkaanse gemeenschap, inclusief Aboutaleb, zich niets aan van dit soort beledigingen. Zij werken onverstoorbaar door aan het realiseren van hun dromen en idealen in Nederland.

Barack Obama’s American dream is uitgekomen, of hij nou president wordt of niet. De benoeming van Aboutaleb tot burgemeester is een extra stimulans voor al die jonge allochtonen die hun ’Hollandse droom’ najagen; het beste uit zichzelf halen en een goede toekomst in dit land opbouwen.

Dat streven is het beste antwoord op de racistische beledigingen van rechtse populisten en xenofoben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden