Hollandse bedrijven geven geld aan Republikeinen in VS

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Shell, Philips, Unilever, bank ABN Amro en verzekeraar Aegon mengen zich actief in de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten. Via hun Amerikaanse dochters gaven de Nederlandse concerns aan met name Republikeinse politici steun ter waarde van een kwart miljoen dollar.

Onder de begunstigden bevindt zich Bob Dole, de Republikeinse rivaal van president Clinton, die van Shell Oil 5000 dollar kreeg toegestopt. Dit meldde gisteren Het Financieel Dagblad, op basis van gegevens die werden verzameld door het zich onpartijdig noemende Center for responsive politics in Washington.

Philips en Shell blijken samen goed voor viervijfde van de in totaal 257 596 dollar (438 000 gulden) die tussen begin 1995 en eind sepember dit jaar vanuit de Amerikaanse dochterbedrijven naar Amerikaanse politici vloeide. Het leeuwendeel hiervan, 208 597 dollar, ging naar de Republikeinen.

Behalve prominente politici als Bob Dole en diens partijgenoot Newt Gingrich, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kregen ook veel onbekende politici geld toegeschoven. Veelal gaat het om leden van het Amerikaanse Congres, die actief zijn in commissies die voor de betrokken bedrijven van belang zijn. Anderen vertegenwoordigen in Washington een kiesdistrict waar de Nederlandse concerns vestigingen hebben.

Als voorbeeld noemt Het Financieele Dagblad de Republikein Jerry Weller die 1500 dollar ontving van LaSalle, een grote bank in Chicago en dochter van ABN Amro. Deze Weller zit in het Huis van Afgevaardigden voor een kiesdistriict uit Illinois, de thuisstaat van LaSalle, en houdt zich daar onder meer bezig met de Amerikaanse wetgeving inzake het bankwezen.

Philips blijkt in totaal aan liefst 51 leden van het Huis geld te hebben gegeven, onder wie veel leden van de handelscommissie en van de commissie van het Huis voor telecommunicatie. Daarnaast kregen ook de nodige leden van de Senaat donaties van de Nederlandse elektronica-gigant. De Republikeinen onder hen werden via Philips Electronics North America samen 56 747 dollar rijker. Daarnaast gaf de Philips-dochter nog eens 32 750 dollar voor de opbouw van het Republikeinse partijapparaat. De Democraten van president Clinton daarentegen moesten genoegen nemen met 6199 dollar. De gegevens zijn zo exact dankzij de registratie door de Federal Election Commission, die toezicht houdt op politieke giften.

Ook Shell Oil, de Amerikaanse tak van het Nederlands-Britse olieconcern, heeft een duidelijke voorkeur voor Republikeinen. Die kregen in totaal 87 000 dollar, tegen slechts 8000 dollar voor Democraten. ABN Amro lijkt niet minder goed overweg te kunnen met de Republikeinen. Politici van die partij kregen via dochter LaSalle 27 900 dollar. Voor Democraten schoot bij LaSalle maar 5650 dollar over.

Unilever blijkt in de VS een andere keuze te maken: 29 500 dollar ging nagenoeg uitsluitend naar Democratische politici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden