NieuwsVoedselprijzen

Hollandse aardappelen zijn duur, boter is goedkoop

Beeld ANP

Nederland is geen bijzonder duur land, maar ook niet goedkoop. Brood is relatief goedkoop, zuivelproducten en vis zijn iets duurder dan het Europese gemiddelde. Vlees is wel relatief duur: als het Europese gemiddelde op 100 wordt gezet, betaalt een Nederlander 23 procent meer voor zijn vlees. Dit blijkt uit een onderzoek van het Europese bureau voor statistiek Eurostat naar de prijzen van onder meer voedingsmiddelen, alcoholische dranken en tabak in 37 Europese landen in 2018.

De voedselprijs ligt in Nederland een fractie boven het Europese gemiddelde. Bij alcoholische dranken (wijn, bier, sterke drank) en niet-alcoholische dranken liggen de Nederlandse prijzen precies op dat gemiddelde.

Voor zuivel, fruit, groenten, aardappelen en vis betaalt de Nederlander iets meer dan het Europese gemiddelde. Brood, ontbijtgranen, rijst en pasta’s zijn daarentegen 10 procent goedkoper. Ook boter, margarine en andere oliën en vetten zijn in Nederland relatief goedkoop. De prijzen voor andere consumptieve producten (in jargon: non-food) zijn in Nederland weer aan de hoge kant: 12 procent boven het Europees gemiddelde.

Alcoholische dranken

Als het om voedsel gaat, zijn Zwitserland (61 procent boven het Europese gemiddelde), Noorwegen en IJsland (50 procent) dure landen. Alcoholische dranken zijn extreem duur in IJsland (bijna 2,7 keer zo hoog als het Europese gemiddelde), Noorwegen (2,5 keer) en Finland (1,8 keer).

Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Ierland kennen de hoogste prijzen voor tabak. In Noorwegen kosten sigaretten ruim twee keer zo veel als in Nederland en ongeveer 7,5 keer zo veel als in Noord-Macedonië. Dat land is voor tabak het goedkoopst van de 37 onderzochte landen.

Turkije en de meeste Oost-Europese landen kennen veel lagere voedselprijzen. Gemiddeld liggen ze 20 tot bijna 40 procent onder het Europese gemiddelde. Vooral fruit en groenten zijn in het voormalige Oostblok, inclusief Turkije, veel goedkoper dan elders in Europa. 

Als een gemiddelde Europeaan 100 euro uitgeeft aan groenten, fruit en aardappelen, is een Nederlander 102 euro kwijt, maar een Roemeen slechts 54 euro en een Turk 58 euro. Daarbij past wel de aantekening dat valutaschommelingen een rol spelen. Zo daalde de waarde van de Turkse lira in 2017 en 2018 met 39 procent. Ook daardoor werden Turkse producten in euro’s gemeten een stuk goedkoper.

Lees ook:
Wilt u goedkoop boodschappen doen? Koop minder vlees en meer fruit

In mei was eten gemiddeld 3,8 procent duurder dan een jaar geleden. De laatste tien jaar steeg de prijs van voedsel zelden zo snel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden