Review

Hollands Maandblad

Het Hollands Maandblad viert zijn veertigjarig bestaan met een dik dubbelnummer. Het blad werd in de lente van 1959 onder de naam Hollands Weekblad opgericht door K. L. Poll, de man die later ook de schepper zou worden van het Cultureel Supplement van het Algemeen Handelsblad. Vanaf het begin wilde Poll zijn blad niet uitsluitend aan literatuur wijden, maar liet hij ook cultuur, wetenschap en politiek aan bod komen. Sinds zijn dood, in 1990, is het Hollands Maandblad door anderen voortgezet, op het ogenblik draait het zelfs zonder overheidssubsidie.

De veelal korte bijdragen aan dit feestnummer zijn aangenaam divers. Er worden nogal eens herinneringen aan Poll in opgehaald. Anton Korteweg vertelt over de laatste keer dat hij Poll zag, op de tennisbaan, ,,een kruising tussen Prikkebeen en een hoge Indische ambtenaar, zich verpozend in Buitenzorg, met die lange korte broek van hem'. Andreas Burnier beschrijft hem als een uitstekende redacteur en literair criticus, iemand uit het tijdperk waarin elitaire kunstnormen en de waardering voor authentieke literatuur nog niet waren gecorrumpeerd door 'nieuwswaarde' en 'marktmechanisme'. Peter Wesly haalt de commotie op die Polls negatieve reactie op de sociologie van Norbert Elias teweegbracht in kringen waarin Elias juist als een genie op handen werd gedragen.

Verder bijdragen van Leo Vroman, Maarten 't Hart (die Connie Palmen hard valt), Arnon Grunberg, J. Bernlef, H. Brandt Corstius en vele anderen. Redacteur Maarten Doorman bestaat het om zichzelf vanwege het maandblad maar eens flink op de borst te kloppen: het blad steekt volgens hem boven alle andere literaire tijdschriften uit. Raster noemt hij ,,goed op zijn tijd, alleen is het meer een boekje dan een tijdschrift'. En misschien ,,wordt het nog eens wat met De Revisor, maar ik denk het niet'. Wat een gênante beweringen, temeer aangezien Hollands Maandblad zonder enige twijfel tot de tweede garnituur literaire tijdschriften behoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden