Hollands feestje in berucht Hillbrow

Op de site van de Nederlandse ambassade staat de wijk aangeduid als één van de plaatsen waar je als Oranjesupporter beter niet kan komen tijdens het komende WK voetbal in Zuid-Afrika. In Hillbrow gelden met name ’s nachts de wetten van de straat. Vorig jaar werden er in de beruchte buurt in Johannesburg liefst 88 mensen vermoord, vonden er 2500 gewelddadige berovingen plaats en werden 500 vrouwen verkracht. In die wijk was het gisteren feest – omdat de spelers van het Nederlands elftal er een door hen geschonken Cruyff Court openden.

De voetballers van Oranje doneerden in totaal 100.000 euro om het omheinde trapveldje te kunnen realiseren. Volgens aanvoerder Giovanni van Bronckhorst om iets terug te doen voor de gastvrijheid waarmee het land de voetballers heeft verwelkomd. „We voelen ons hier erg thuis en willen daarvoor wat teruggeven aan de bevolking. Ik hoop dat het trapveldje hier voor vele jaren een belangrijke rol kan spelen in de buurt.”

Kagiso Mogale, een zogenaamde ’community-coach’ in Hillbrow, zag het Hollandse feestje geëmotioneerd aan. Hij noemde de opening van het veldje één van de mooiste momenten van zijn leven. „Dit is zo goed voor de kinderen hier”, zei hij. „We kunnen ze met dit veldje van de straat houden, anders gaan ze maar slechte dingen doen. Hier kunnen we ze discipline bijbrengen, kunnen we ze belangrijke levenslessen leren. Vergeet niet dat dit een wilde buurt is; door dit initiatief van de Nederlandse spelers hebben we een kans om de kinderen daarvoor te beschermen.”

Naast de spelers van het Nederlands elftal waren gisteren in Hillbrow tal van hoogwaardigheidsbekleders en oud-voetballers aanwezig. Ruud Gullit, een van hen, heeft al jaren een warme band met Zuid-Afrika. In 1987 droeg hij de titel van beste voetballer van Europa op aan Nelson Mandela, toen nog gevangen op Robbeneiland. Gisteren was hij weer even terug in het land dat hij lief heeft. „Er is hier zoveel veranderd, er heerst echt een positieve ’vibe’ in het land. Met dit veldje geven we deze buurt iets om trots op te zijn, maar ook iets waar ze verantwoordelijkheid voor kunnen nemen.”

Gullit: „Ik heb zelf alles te danken aan pleintjesvoetbal. Zonder voetbal was ik nu niet geweest wie ik ben. Als kind woonde ik in de Jordaan, daar was geen ruimte om buiten te spelen. Pas toen ik naar Amsterdam-West verhuisde kon ik gaan buitenspelen. Ik weet hoe belangrijk dat is.”

De voetballers van Oranje speelden direct na de opening een paar potjes tegen kinderen uit de wijk, jongens en meisjes. Cosandra Khumalo was na afloop trots dat ze met wereldsterren als Van Persie, Van der Vaart en Sneijder op één veld had gestaan. „Het was fantastisch”, aldus het meisje. „Dit veld kan enorm belangrijk zijn voor de mensen in deze wijk, vooral voor de jonge kinderen.” Met stemverheffing: „Ik heb met beroemdheden op één veld gestaan! Dit is een kans die ik maar één keer in mijn leven krijg.”

Mark van Bommel genoot zichtbaar van het uitstapje, even weg van de dagelijkse sleur op het trainingsveld. „Ik heb me laten vertellen dat in één van de flats hierachter vroeger een bordeel zat, waar 13- en 14-jarige meisjes moesten werken. Dan word je even heel stil. Toen ik het hoorde zat ik écht met tranen in de ogen te luisteren. Als je dan wat kan doen voor zo’n wijk, dan doen we dat heel graag. We hebben in ieder geval een positief signaal afgegeven.”

Naast het veldje investeert de KNVB de komende jaren ook in het project ’wereldcoaches’, om op die manier een blijvende bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Zuid-Afrika. Directeur betaald voetbal Henk Kesler: „Volgende week geven Ruud Krol, Aron Winter en Pierre van Hooijdonk hier in Zuid-Afrika weer een training aan de jeugd van het SOS Kinderdorp Mamelodi. We nemen als voetbalbond gelukkig ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Als enige deelnemende land, volgens ambassadeur De Vos. Van Bommel: „Wij zijn een sociaal land; proberen altijd wat goed te doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden