Hollandia Kloos raakt helft van winst kwijt

Van onze redactie economie

Voor het lopende jaar wordt een verbetering verwacht, niet alleen bij Hollandia Kloos zelf, maar ook bij de niet-geconsolideerde deelnemingen. Aan de op 3 juni te houden jaarvergadering zal behalve de jaarrekening en het dividendvoorstel wijziging van de statuten worden voorgelegd. Die houdt in dat de naam wordt veranderd van Hollandia Kloos Holding in Hollandia Industriele Maatschappij en dat de aandelen van f 100 nominaal in tienen worden gesplitst. Aandeelhouders wordt voorgesteld het dividend te verlagen van f 15 tot f 10 en de rest van de winst (1,2 miljoen) aan de reserves toe te voegen.

BT. Het grafische concern Buhrmann-Tetteroide zag in het eerste kwartaal de winst dalen en in het eerste halfjaar blijft het resultaat 'duidelijk' achter bij dat van vorig jaar (f 90,9 miljoen). BT acht het daarom 'moeilijk' om de jaarwinst uit gewone bedrijfsuitoefening over vorig jaar te evenaren.

Gelderse Papiergroep verwacht over de eerste helft van dit jaar een ongeveer even grote winst als vorig jaar (f 8,3 miljoen). Voor geheel 1992 dient rekening te worden gehouden met een lager resultaat dan de 16,3 miljoen over 1991.

Marks and Spencer, het Britse warenhuisconcern dat vorig jaar een vestiging opende in Amsterdam, heeft in het eind maart afgesloten boekjaar zijn winst zien stijgen met zes procent f 2,06 miljard. De omzet groeide naar f 21 miljard.

Van Berkel, de leverancier van weegschalen en snijmachines, heeft vorig jaar een verlies geleden van 5,8 miljoen, tegen 7,2 miljoen over 1990. De omzet daalde van 351,2 tot 304,9 miljoen.

Grundig, het Duitse elektronicaconcern waarin Philips een belang heeft van bijna 32 procent, stopt met de produktie van tv-toestellen in Spanje. De Spaanse fabriek (285 mensen) wordt halverwege dit jaar gesloten wegens sterke concurrentie en overcapaciteit in de sector.

Wilton Feijenoord verwacht 1992 met een positief resultaat af te sluiten. Vorig jaar bedroeg het resultaat van de groep 20,8 miljoen tegen 30 miljoen in 1990. De netto-omzet daalde van 298 tot 279 miljoen.

Goudse Verzekeringen heeft de omzet vorig jaar met ruim 11 procent vergroot tot 542 miljoen. Hoewel het bedrijfsresultaat onder druk stond werd door bijzondere baten een 15,3 procent hogere winst bereikt van 15,1 miljoen (was 13,1).

Holland Sea Search heeft met de Engelse oliemaatschappij Premier Consolidated Oilfields de opsporingsvergunning L/17b op het Nederlandse deel van het Continentale Plat aangevraagd. Het is HSS' eerste aanvraag als uitvoerder van een project.

Klene (snoep) verwacht dat de omzetstijging afneemt en dat de marges onder druk komen te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden