Update

Hollande wil EU-pact over groei

Hollande en Sarkozy schudden elkaar de hand. Beeld ap
Hollande en Sarkozy schudden elkaar de hand.Beeld ap

De nieuwe Franse president François Hollande wil met de andere EU-lidstaten een overeenkomst sluiten waarin bevordering van de economische groei en terugbrenging van de schulden met elkaar worden verbonden. Dat heeft hij direct na zijn beëdiging in het Elysée gezegd.

Hollande sprak in zijn eerste rede als president over 'een nieuw pad' dat hij wil opgaan in Europa. Hij reist later op de dag direct door naar Berlijn. Zijn eerste officiële staatsbezoek staat in het teken van onderhandelingen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over aanpassing van het Europese begrotingsverdrag.

Volgens een vertrouweling van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, hebben Duitsland en Frankrijk voor het einde van volgende maand een deal over de aanpak van de crisis in de eurozone. Peter Altmaier van de Christen Democraten (CDU) verwacht echter niet dat het eerste gesprek vandaag al concrete maatregelen zal opleveren.

'Enorme uitdagingen'
De nieuwe president zei dat hij zich bewust is van de enorme uitdagingen die Frankrijk moet aangaan. Hij vatte deze samen als 'een enorme staatsschuld, zwakke groei, verslechterende concurrentiepositie en een Europa dat zich aan de crisis probeert te ontworstelen'.

'Ik stuur een boodschap van vertrouwen richting het Franse volk. Wij zijn een groot land dat altijd is gegroeid door de uitdagingen die het moest aangaan.' Hij voorspelde het land met waardigheid en simpelheid te zullen regeren.

Fotomoment
Vanmorgen om 10.00 uur arriveerde Hollande bij het Elysée en na een fotomoment met aftredend president Nicolas Sarkozy op de trappen van het presidentieel paleis gingen beide leiders naar binnen. Hier vond de daadwerkelijke machtsoverdracht plaats.

In het paleis sprak Hollande, de tweede socialistische president van Frankrijk, een halfuur met Sarkozy en kreeg hij de nucleaire codes. Later legt hij nog een krans bij het graf van de onbekende soldaat op de Champs Élysées.

Hollande wilde dat de ceremonie zo sober mogelijk werd gehouden. Hij heeft slechts enkele persoonlijke gasten uitgenodigd en ook zijn kinderen waren niet bij de inauguratie aanwezig.

De beëdiging vindt op verzoek van Hollande een uur eerder plaats. Voor zijn vertrek naar Berlijn vanmiddag, moet Hollande een nieuwe premier aanstellen. Vermoedelijk wordt dat Jean-Marc Ayrault, de leider van de Socialisten in het parlement en een vertrouweling van de president. Waarschijnlijk wordt Michel Sapin, een belangrijke economische adviseur van Hollande, de nieuwe minister van Financiën.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden