Hollande 'weet wat hij doet', maar overtuigt niet

Franse president slaagt er op tv niet in om twijfels over hem en zijn koers weg te nemen

PARIJS - Met een tv-interview probeerde François Hollande donderdagavond de groeiende ongerustheid rond zijn persoon weg te nemen. Daar is hij niet in geslaagd. Volgens een peiling gisteren was tweederde van de Fransen niet overtuigd, en vindt een meerderheid zijn mandaat zelfs nu al mislukt.

Er werd uitgekeken naar dit optreden. De ene onheilstijding over de Franse economie volgt op de andere, van het vertrouwen in Hollande is na ruim tien maanden weinig over. Nog maar een derde van de Fransen noemt de president competent; 55 procent van de kiezers denkt dat hun president het spoor bijster is. En 35 procent vermoedt dat hij zijn landgenoten niet durft te zeggen wat hen allemaal boven het hoofd hangt.

Vandaar dat Hollande in het gesprek voortdurend zinnen herhaalde als: "Ik weet wat ik doe" en "Ik heb een duidelijk doel voor ogen" of "Ik laat me niet van de wijs brengen". Maar dat hij veel van de ruim zeven miljoen kijkers van de juistheid van zijn koers heeft overtuigd, is niet waarschijnlijk.

Niemand zal beweren dat Hollande, die toegaf dat hij de ernst van de crisis heeft onderschat, de oorzaak is van de huidige malaise van Frankrijk. Het land kampt al jaren met een hoge schuld, een hoge werkloosheid en een slechte concurrentiepositie. Maar door zijn kaarten vrijwel exclusief op belastingverhoging te zetten heeft Hollande investeringen eerder ontmoedigd dan gestimuleerd. Daarbij daalde de koopkracht in 2012 voor het eerst sinds 1984 door al het fiscale geweld.

Een radicale koerswending valt niet te verwachten, ook al sluit het staatshoofd verdere lastenverzwaringen voor 2014 uit. "Al het gereedschap ligt al op tafel", zo hield 'garagehouder' Hollande - de term is van oppositieleider Jean-François Copé - vol. "Het is alleen nog te vroeg om nu al resultaten te verwachten van onze inspanningen."

Vanaf 2014 moet de economie weer groeien en de werkloosheid (nu ruim 10 procent) niet meer toenemen. Wie een blik werpt in de presidentiële gereedschapskist wordt bevangen door twijfel of dat gaat lukken. Er zit een plan in om laagopgeleide jongeren aan een gesubsidieerde overheidsbaan te helpen. Ook komen er 'generatiecontracten'. Hierbij is het de bedoeling dat ouderen jonge werknemers opleiden. Het zal hooguit een beetje helpen.

Van andere, meer solide ogende instrumenten, zoals een belastingkorting voor bedrijven om de hoge arbeidskosten te drukken, moet het effect worden afgewacht. De eerste berichten zijn niet gunstig: werkgevers vinden de regeling te ingewikkeld, net als trouwens de generatiecontracten.

Ondertussen ontwijkt Hollande opnieuw vragen hoe hij denkt te bezuinigen. Hij zal onder andere ingrijpen in de pensioenen, maar zei niet precies hoe en wat. Het idee om drie miljard te besparen op defensie heeft Hollande na de inval in Mali in ieder geval verlaten. Frankrijk zou niet in staat zijn geweest tot deze actie als het mes er eerder was in gegaan bij de strijdmacht.

De ochtend na het interview kwam het Insee, het Franse CBS, met meer slecht nieuws. De regering heeft het begrotingstekort in 2012 niet terug kunnen brengen naar 4,5 procent zoals de bedoeling was, maar bleef steken op 4,8 procent.

De staatsschuld bereikte het recordniveau van 90,2 procent van het bbp terwijl 89,9 procent was aangekondigd.

Misschien moet Hollande alsnog op zoek naar ander gereedschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden