Hollande waarschuwt Trump: Respecteer klimaatakkoord

De Franse president Francois Hollande, vandaag tijdens de klimaatconferentie in Marrakesh.Beeld AP

De Franse president Hollande heeft zijn aanstaande Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump in harde bewoordingen opgeroepen het klimaatverdrag van Parijs uit te voeren.

"De Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld en de op één na grootste uitstoter van broeikasgassen, moeten de gemaakte afspraken respecteren", zei Hollande vanmiddag tijdens de klimaattop in het Marokkaanse Marrakesh. "Het is niet alleen hun plicht. Het is ook in hun belang."

Hollande, mede-gastheer van de historische klimaatconferentie in Parijs van december vorig jaar, reageerde op speculaties dat Trump alles in het werk zal stellen om de Amerikaanse ratificatie van het Parijs-akkoord ongedaan te maken.

Trump heeft in het verleden openlijk getwijfeld aan de het fenomeen klimaatverandering. Sinds zijn verkiezingswinst heeft hij er nog niets over gezegd, waardoor de dreiging van een eventuele Amerikaanse terugtrekking uit 'Parijs' dezer dagen als een slagschaduw over het conferentieterrein buiten het centrum van Marrakesh hangt.

'Onomkeerbaar akkoord'
"Het klimaatakkoord is onomkeerbaar", aldus Hollande, die de uitgaande Amerikaanse president Barack Obama prees voor zijn rol in de totstandkoming ervan. Volgens Hollande is de voortgaande strijd tegen klimaatverandering ook in het belang van de Amerikaanse economie en de vele bedrijven die al hebben geïnvesteerd in de overgang naar schonere energie.

"Frankrijk zal de dialoog met de Verenigde Staten leiden", kondigde de Franse president aan, "in alle openheid en met respect, maar ook met eisen en vastberadenheid."

Gokken
Andere wereldleiders die vandaag het woord namen in de plenaire conferentiezaal waren iets omzichtiger in hun woordkeus. "We hebben het recht niet om te gokken met het lot van toekomstige generaties", zei scheidend VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, zonder daarbij de Verenigde Staten te noemen.

De Zuid-Koreaan, die op 1 januari het stokje overdraagt aan zijn Portugese opvolger António Guterres, riep verder alle VN-landen op om zo snel mogelijk te stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Daaraan geven landen, ook nog in Europa, wereldwijd honderden miljarden euro's per jaar uit.

"Ik verlaat u in de hoop dat we de moed en de wijsheid hebben om onze verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties te nemen, door het enige huis te beschermen dat we hebben", aldus Ban Ki-moon.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden