Hollande proclameert nu ook economische noodtoestand

President Hollande spreekt over zijn nieuwe hervormingsplannen. Beeld AP

De Franse president François Hollande lanceert een noodplan tegen de werkloosheid. Als het niet helpt is hij weg.

Hollande herhaalt het voortdurend: het grote probleem van Frankrijk is de werkloosheid. En als hij daar niets aan kan veranderen, als de 'curve geen dalende tendens vertoont', doet hij niet mee aan de presidentsverkiezingen in 2017.

Het lijkt er op dat de president aan de verliezende hand is. Frankrijk telde in het derde kwartaal van 2015 volgens het Insee, het Franse CBS, 2,9 miljoen werklozen, 10,6 procent van de beroepsbevolking. Dat was in mei 2012, toen Hollande aantrad, 9,4 procent. Onder Hollande kwamen er tot nu toe meer dan 728.500 langdurig werklozen bij, 254.700 meer dan in de vijf jaar dat zijn voorganger Sarkozy aan het roer stond.

'Ook wij móeten'
Terwijl elders sprake is van herstel, stagneert Frankrijk. Vandaar dat de president de retoriek gisteren opvoerde: "Wij moeten ook een sociaal-economische noodtoestand afkondigen", zei hij met een verwijzing naar alle veiligheidsmaatregelen die hij nam na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar.

De ultieme poging om het tij te keren bevat met name een initiatief voor de scholing van 500.000 werklozen en een premie voor werkgevers die nieuwe krachten aannemen. Bedrijven van minder dan 250 werknemers krijgen voor elke kracht die tot 1,3 keer het minimumloon verdient gedurende twee jaar een premie van 2000 euro per jaar.

Eigenlijk is alleen deze premie een echte noodmaatregel. Alle andere initiatieven - zoals de mogelijkheid voor bedrijven in problemen om af te wijken van de 35-urige werkweek - moeten om effect te sorteren eerst door de molen van het parlement. Of ze zijn afhankelijk van overleg tussen de sociale partners.

Hollande loopt naar het spreekgestoelte. Beeld afp

Twee miljard
De kosten van het plan bedragen twee miljard euro, een bedrag dat de aandacht trok van de Europese Commissie die Parijs herinnerde aan de afspraken over het begrotingstekort. Ook de vakbonden zijn kritisch, maar dan om heel andere redenen. De bonden voelen niets voor meer 'fiscale cadeau's' nu resultaten uitblijven. Die kritiek klinkt ook in de linkervleugel van de Parti Socialiste die zich tegen Hollande heeft gekeerd.

Maar het staatshoofd belooft het werkgevers juist makkelijker maken: de huidige, volgens velen te ingewikkelde lastenverlichting in de vorm van een zogenoemd belastingkrediet, verdwijnt ten gunste van een directe, permanente korting op de sociale premies. En Hollande neemt meer omstreden liberale maatregelen. Zo komt er een maximum aan de ontslagvergoeding die de arbeidsrechter kan opleggen en wordt het 'sociaal en fiscaal regime' voor startende ondernemingen eenvoudiger.

Vrees
Economen vrezen dat het te weinig is om echt iets te veranderen aan het onvermogen van de private sector in Frankrijk om voldoende banen te creëren. Volgens Standard & Poor's kwamen er bij Franse bedrijven tussen midden 2013 en midden 2015 maar 57.000 banen bij. In Duitsland was dat in dezelfde periode 482.000, in Spanje 651.000.

Alleen grotere groei - die in het derde kwartaal van 2015 maar 0,2 procent bedroeg - kan hier iets aan doen. "Werkgevers nemen mensen aan als zij meer orders kunnen noteren", zo reageerde bakkersondernemer Alfredo Julio op de zakenzender BFM-TV. "Je neemt niet iemand in dienst omdat je een premie kunt verwachten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden