Hollande op zoek naar de juiste toon

Ex-kolonie Algerije verwacht van Franse president excuses Algerijnse jeugd wil vooral een visum

President François Hollande is in het voormalige Franse departement Algerije voor een staatsbezoek. Hij moet er erg op zijn woorden passen.

De relatie tussen beide landen kent vijftig jaar na de onafhankelijkheid van Algerije nog altijd spanningen. De Algerijnse regering vraagt om excuses voor wandaden begaan tijdens de koloniale tijd en de onafhankelijkheidsoorlog. Parijs moest hier nooit iets van hebben. Zo weigerde Hollande's voorganger Sarkozy in 2007 een vriendschapsverdrag te tekenen. De tekst begon met een verklaring die er naar zijn idee op neer kwam dat hij diep door het stof moest.

Hollande wil het anders doen. Twee maanden geleden zette hij een eerste stap door te erkennen dat een demonstratie in Parijs in 1961 van Algerijnse activisten bloedig werd onderdrukt.

Vandaag moet Hollande, als hij in Algiers het parlement toespreekt, de juiste toon zien te treffen. Een toon die zijn gastheren bevalt, zonder dat hij bij het thuisfront de indruk wekt dat hij het boetekleed aantrekt. Want voor een deel van de publieke opinie in Frankrijk is 'éénrichtingsberouw' een klap in het gezicht. Zij wijzen op Fransen die omkwamen bij aanslagen, of op Algerijnen die aan Franse kant vochten, de zogeheten harki's. Tienduizenden van hen zijn na de Franse aftocht vermoord.

Daarbij werden ook nog een miljoen zogeheten 'pieds-noirs', Fransen die Frankrijk vaak nog nooit hadden gezien, na de onafhankelijkheid verdreven.

Ondertussen is het de vraag of de excuus-kwestie ook gewone Algerijnen bezighoudt. Jongeren weten vaak niet eens wie de helden van de onafhankelijkheid waren naar wie de stations zijn genoemd van de eind 2011 geopende eerste hoofdstedelijke metrolijn. Zij maken zich meer zorgen over de kosten van het levensonderhoud. De welvaart neemt toe dankzij olie-inkomsten, maar daar profiteren weinigen van. De massaal uitgerukte Franse media melden dat klachten over Frankrijk vooral gaan over de visa die moeilijk te krijgen zijn. Het land van de voormalige kolonisator is voor velen een droom.

De machthebbers in Algiers - al vijftig jaar van dezelfde partij, het FLN - hebben er altijd belang bij gehad het conflict met Parijs te laten voortbestaan. Zij ontlenen hun legitimiteit in zekere zin aan de onafhankelijkheidsoorlog. Maar nu zoeken zij ook naar een manier om het boek te sluiten en meer economische betrekkingen met Frankrijk aan te knopen. Het begin is er wellicht. Na drie jaar van onderhandelingen zal Hollande een overeenkomst tekenen voor de bouw van een fabriek van Renault in de stad Oran. En ook Total, Saint-Gobain (petrochemie) en Sanofi (geneesmiddelen) zijn met hem mee.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden