Hollande moet socialisten naar midden leiden

Links Frankrijk heeft uitdager Sarkozy

KLEIS JAGER | PARIJS

Hoge opkomst bij stemming

Links Frankrijk heeft François Hollande gekozen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in mei 2012. Hij wordt het meest kansrijk geacht in de strijd met de huidige president, Nicolas Sarkozy.

Hollande versloeg zijn tegenstander Martine Aubry gisteravond met een verrassend ruime marge. Na meer dan anderhalf miljoen getelde stemmen stond Hollande op meer dan 56 procent. De opkomst leek groter dan bij de eerste ronde van vorige week zondag. Er werden toen rond de 2,7 miljoen kiezers geteld.

De Parti Socialiste noemt de primaires, waarbij voor het eerst niet-partijleden konden meedoen, een groot succes. Daar is veel voor te zeggen: er kwamen veel meer kiezers dan verwacht opdagen, het tv-debat tussen Hollande en Aubry trok zes miljoen kijkers en daarbij oogt de procedure modern.

De finale kreeg venijnige trekken. Aubry, voortdurend op achterstand in peilingen, noemde Hollande 'een kandidaat van het systeem dat ons graag ziet verliezen', 'slap links' en 'vaag'. Het is alleen juist de prudente strategie van de man die een 'normaal presidentschap' belooft, die het verschil heeft gemaakt. Hollande spreekt ook kiezers in het politieke midden aan: een categorie die onmisbaar is in de race naar het Elysée, zo wisten ook de deelnemers aan de primaires.

Een beslissend moment voor Hollande was de steun die hij kreeg van de meest linkse kandidaat uit de eerste ronde, de protectionist Arnaud Montebourg. Montebourg, die onder andere de banken onder curatele wil stellen, eindigde met 17 procent van de stemmen als derde en leek de sleutel voor de ontknoping in handen te hebben. Hij kondigde aan dat hij zijn voorkeur zou uitspreken voor de kandidaat die zijn ideeën het dichtst benaderde. Op papier leek het er op dat dit Aubry, de architect van de 35-urige werkweek, zou worden. Maar Montebourg wil graag een belangrijke ministerspost in een eventuele volgende linkse regering en schaarde zich, zonder stemadvies te geven, achter Hollande. Net als trouwens de vier andere kandidaten, waaronder Hollande's ex-partner Ségolène Royal.

Vanaf vandaag kan Hollande zijn partij voorbereiden op een nieuwe fase. Tijdens de campagne van de afgelopen weken zijn veel voorstellen gedaan waar geen geld voor is, zoals een plan voor gesubsidieerde banen voor jongeren in de publieke sector en 60.000 nieuwe leraren. Hollande zal zijn kamp moeten verzoenen met een werkelijkheid die niet of nauwelijks ruimte laat voor meer uitgaven.

Hollande lijkt de aangewezen man om de onvermijdelijke verschuiving naar het midden te begeleiden van een partij waar het geloof in een almachtige staat sterk is ontwikkeld en waar de financiële sector meestal als enige veroorzaker van de schuldencrisis wordt aangewezen. Hij heeft nu zijn handen vrij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden