Hollande krijgt door crisis zowaar presidentiële statuur

Hij is de meest impopulaire president ooit, maar in de crisis groeide Hollande. Zijn rustige, daadkrachtige optreden wordt veel geprezen.

Vaak is hij bespot om zijn scheefhangende das, zijn vele 'ehs..' in toespraken en zijn veelbesproken capriolen met een vriendin die hij probeerde te verbergen. Maar sinds afgelopen woensdag wint Hollande aan statuur. Hij krijgt lof voor zijn daadkracht en de rol bij de operatie van de speciale troepen die vrijdag een einde maakten aan de gijzelingsacties van de terroristen. Volgens het Elysée-paleis gaf Hollande persoonlijk het sein voor het vrijwel gelijktijdig binnenvallen in de drukkerij in Dammartin-en-Goëlle en de koosjere supermarkt in Parijs.

Hollande heeft precies datgene laten zien wat zo vaak bij hem werd gemist: autoriteit, actie en menselijkheid. De beelden gisteren van Hollande die de geëmotioneerde Charlie Hebdo-columnist en arts Patrick Pelloux in de armen sluit hebben velen niet met droge ogen kunnen aanzien. Pelloux was een van eersten die het redactielokaal van Charlie binnenkwam nadat het bloedbad was aangericht.

De enige kink in de communicatiekabel was het niet uitnodigen van Marine Le Pen voor de demonstratie van gisteren. Een fout die Hollande niet meer kon rechtzetten.

Maar er klinkt ook kritiek op het staatshoofd. Zo heeft Hollande steeds vermeden het type terrorisme te benoemen dat het land heeft getroffen. Nooit had hij het over de radicale islam maar altijd over terreur. Voortdurend herhaalde hij dat niemand moslims op één hoop moet gooien.

De vraag is of hij hier mee door kan gaan. Na de fase van noodzakelijke kalmering en het dempen van spanningen breekt een periode aan waarin de president nadrukkelijker de strijd moet aangaan met de radicale islam die, in de woorden van de Britse premier David Cameron gisteren, nog vele jaren voor groot gevaar zal blijven zorgen.

Tegen die achtergrond bezien zal het niet genoeg zijn om er voor te waarschuwen de kwaden niet met de goeden te verwarren. Wellicht zullen Franse moslims aangespoord moeten worden waakzaam te zijn en in de familiekring het gesprek over radicalisme te beginnen. Gewone moslims zijn niet verantwoordelijk voor de daden van extremistische geloofsgenoten, maar velen vinden dat een begin van de oplossing ook vanuit de moslims zelf zal moeten komen. 'Dit is niet de ware islam' zeggen, lijkt niet langer voldoende.

Tot nu toe heeft Hollande het aan zijn premier Manuel Valls overgelaten om iets meer stevige taal te spreken.

Valss maakte grote indruk bij een geïmproviseerde herdenking zaterdagavond bij de koosjere supermarkt aan de Porte de Vincennes. Omstuwd door rouwenden sprak hij over de 'onverdraaglijke uitingen van triomf' die zijn waargenomen bij sommige moslims. Zo maakte jongens schietgebaren achter een tv-verslaggeefster die voor de supermarkt stond ijdens de gijzeling. "Wij zullen dit niet tolereren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden