Hollande heeft Poetin nodig om wraak te nemen op IS

De Russische president Vladimir Poetin (links) en de Franse president Francois Hollande (rechts). Beeld epa
De Russische president Vladimir Poetin (links) en de Franse president Francois Hollande (rechts).Beeld epa

Het is een bezoek dat slecht zal vallen bij de Amerikanen en de Navo-partners, maar de Franse president François Hollande trekt zich daar niets van aan. Vandaag bezoekt hij zijn Russische collega Vladimir Poetin in Moskou om te praten over de dreiging van Islamitische Staat (IS). Beide landen willen de beweging stevig aanpakken, maar tot nog toe bevochten zij de jihadisten in afzondering van elkaar. Daar komt nu mogelijk verandering in.

Het bezoek van Hollande aan zijn Russische collega illustreert de Franse frustratie met de internationale coalitie tegen IS. Het leek er aanvankelijk op dat de aanslagen in Parijs de wereld wakker hadden geschud, en dat eindelijk werk zou worden gemaakt van de strijd tegen IS. Maar de solidariteit die president Hollande tot nu toe ontving van zijn westerse bondgenoten, viel tegen.

Bij zijn bezoek aan Washington, kreeg Hollande eerder deze week van president Barack Obama wel veel steunbetuigingen, maar amper toezeggingen. Obama verwees zijn Franse collega naar de Europese bondgenoten, want de VS nemen binnen de coalitie al de meeste luchtaanvallen op IS voor hun rekening. De Europese landen willen wel harder optreden, maar niet hard genoeg om IS te vernietigen.

Gezamenlijk optreden tegen IS
Rusland maakt daarentegen serieus werk van de strijd tegen IS. Want Rusland heeft net als Frankrijk een rekening te vereffenen met de terreurbeweging nu is vastgesteld dat de jihadisten verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het Russische vliegtuig eind oktober, waarbij alle 224 passagiers omkwamen.

De Russen bombarderen sindsdien IS onophoudelijk. Alleen al deze week gingen honderden tankauto's van de terreurbeweging in vlammen op, en werden de jihadisten in alle uithoeken van het Syrische deel van het zelfverklaarde kalifaat gebombardeerd.

Een gezamenlijk optreden tegen IS biedt zowel Frankrijk als Rusland voordelen: de Fransen hebben weinig aan hun westerse bondgenoten, de Russen hebben helemaal geen bondgenoten in het Westen. Samenwerken met Frankrijk kan Rusland helpen het isolement te doorbreken waarin het belandde na de inval, vorig jaar, in Oekraïne. Omgekeerd hoeft Frankrijk niet te twijfelen aan de Russische actiebereidheid: Poetin heeft al aangetoond dat hij IS niet wil beheersen, maar vernietigen.

Navo-partners
Probleem voor Parijs is echter dat de Navo-partners een Frans-Russische toenadering niet zien zitten, vooral nu Rusland en Navo-lid Turkije lijnrecht tegenover elkaar staan, doordat de Turken dinsdag een Russisch gevechtstoestel boven Syrië neerhaalden. Bovendien zijn het Westen en diens bondgenoten in het Midden-Oosten kwaad op Rusland, omdat het niet alleen IS bombardeert, maar ook andere gewapende groeperingen in Syrië, zoals Al-Qaida en het Vrije Syrische Leger.

De Fransen proberen daarom de Russen ertoe te bewegen zich alleen te concentreren op de strijd tegen IS en de andere bewegingen met rust laten. Daarnaast wil Hollande dat Poetin de Syrische president Assad laat vallen, of dat hij in ieder geval akkoord gaat met een overgangsregering in Syrië. Maar Rusland wil juist dat het Westen zich concentreert op IS, en Assad met rust laat.

Frankrijk lijkt Rusland harder nodig te hebben dan omgekeerd. Want in een tijd waarin de vijand zich zo nadrukkelijk opdringt en de bondgenoten zich afzijdig houden, heeft Frankrijk zijn vrienden niet voor het uitkiezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden