Hollande haalt bakzeil in strijd tegen terroristen

Grondwetswijziging gaat niet door

SANDER BECKER

De Franse president François Hollande heeft een gevoelige nederlaag geleden. Gisteren zag hij noodgedwongen af van zijn omstreden plan om, in de strijd tegen terreur, de grondwet te wijzigen. Hij had erin willen opnemen dat veroordeelde terroristen met een dubbele nationaliteit het Franse staatsburgerschap kwijtraken en dat de noodtoestand eenvoudiger kon worden verlengd. Maar daar komt niets meer van terecht.

Drie dagen na de aanslagen van 13 november in Parijs kondigde de president de grondwetswijziging plechtig aan in Versailles, waar hij het voltallige Congres bijeen had geroepen. Het was zijn ferme antwoord op de terreur, zijn persoonlijke poging om alle Fransen eensgezind achter zich te krijgen. Hij oogstte een staande ovatie. Maar al snel zou zijn voorstel een bron blijken van dispuut en verdeeldheid.

Vooral bij sociaal-democraten in de Assemblée stuitte het plan op verzet. Ze vonden het discriminerend om het Franse staatsburgerschap alleen te schrappen bij terroristen met een dubbele nationaliteit. De Assemblée, de Franse Tweede Kamer, paste de wetstekst daarom aan, zodat deze ook zou gelden voor terroristen met alleen het Franse staatsburgerschap.

Maar dat was weer onaanvaardbaar voor de rechtse meerderheid in de Senaat, want mensen konden er stateloos door raken en dat druist in tegen internationale verdragen. Op het hoogtepunt van de strijd, eind januari, stapte de linkse minister Christiane Taubira uit protest op. Volgens haar dreigde de grondwetswijziging 'twee categorieën burgers' te creëren.

Hollande zei gisteren dat hij de politieke patstelling 'ten diepste betreurde', maar er zat voor hem niets anders op dan zijn verlies te aanvaarden. Hij benadrukte dat hij hard aan de veiligheid blijft werken en dat hij al veel extra middelen beschikbaar heeft gesteld aan de politie, de douane, het leger en gevangenissen. De eenvoudiger regels voor de verlenging van de noodtoestand, waar wel overeenstemming over was, komen nu ook te vervallen, omdat ze deel uitmaakten van dezelfde grondwetswijziging.

Links en rechts geven elkaar de schuld van het debacle. Er wordt ook veel gewezen naar Hollande. En mensen vragen zich af wie er nou eigenlijk wijzer is geworden van de maandenlange polemiek over een maatregel waar de Franse bevolking in grote meerderheid achter stond. Weekblad L'Obs geeft het antwoord: het Front National, omdat de populisten weer eens kunnen benadrukken hoe de politieke elite haar tijd verdoet met academisch gesoebat terwijl de terroristen genadeloos blijven toeslaan.

Front National-leidster Marine Le Pen sprak gisteren van een 'historische nederlaag' voor de president. Diverse partijprominenten riepen op tot zijn vertrek.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden