Hollande: einde eurocrisis zeer dichtbij

Franse president François Hollande. Beeld AFP
Franse president François Hollande.Beeld AFP

Het einde van de crisis in de eurozone is volgens president François Hollande 'zeer dichtbij'. Dat zei hij woensdag in een interview met vijf Europese kranten waaronder de Franse krant Le Monde en de Britse krant de Guardian.

Volgens Hollande moeten daarom de beslissingen die op de eurotop in juni zijn genomen, zo snel mogelijk moeten worden ingevoerd.

De president pleit in het interview voor meer stimuleringsmaatregelen in de eurozone. 'Als we niet wat meer leven blazen in de Europese economie, werken budgetmaatregelen niet', zei hij.

Hij zei bovendien dat Frankrijk stappen ondersteunt richting een nauwere politieke unie in Europa, maar pas na de verkiezingen van het Europees Parlement in 2014. 'Deze verkiezingen zullen gaan over de toekomst van de Europese Unie.'

Hollande wil maandelijkse ontmoetingen tussen de 17 regeringsleiders uit de eurozone. De zogenaamde 'laatste-kans-toppen' hebben volgens de Franse president alleen maar tot tijdelijke successen geleid.

Van het idee dat vooral de diepe zakken van Duitsland de euro overeind houden, wil Hollande niets weten.

'We nemen allemaal deel in deze solidariteit. De Fransen, de Duitsers, net zoals alle Europeanen in het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM). Laten we ophouden te denken dat er maar één land is dat voor de andere gaat betalen. Dat klopt niet. Maar ik begrijp de gevoeligheid van onze Duitse vrienden als het gaat om het probleem van toezicht. Wie bepaalt, moet controleren, wie bepaald, moet sanctioneren. Daar ben ik het mee eens. Maar een budgettaire unie zou moeten worden vervolmaakt met een gedeeltelijke uitwisseling van schulden door eurobonds.'

Daarmee gaat Hollande in tegen de lijn van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die zich altijd heeft uitgesproken tegen de invoering van Europees schuldenpapier. De vrees is dat de Zuid-Europese landen minder moeite zullen doen hun financiën op orde te brengen, als de schulden Europees worden verdeeld.

Hollande noemde het 'oneerlijk' dat sommige Europese landen tegen 1 procent rente lenen, en andere 7 procent moeten betalen. Ook wil Hollande klip en klaar stellen dat Griekenland in de eurozone blijft. 'Griekenland heeft zo veel moeite gedaan en het moet nu verzekerd worden dat het in de eurozone kan blijven.'

Groeicijfers Duitsland
De Duitse regering verhoogde vandaag ondertussen de groeiprognose voor de economie in 2012, maar verlaagde de raming voor 2013.

Volgens Berlijn bevindt de Duitse economie zich in onstuimig vaarwater door de Europese schuldencrisis en de afzwakkende economieën in Azië en Latijns-Amerika.

Berlijn rekent voor dit jaar op een groei van 0,8 procent, waar dat in april nog 0,7 procent was. Volgend jaar zal de economie met 1 procent groeien in plaats van met de 1,6 procent die in april werd voorzien.

Het ministerie van Economische Zaken stelde dat de situatie op de Duitse arbeidsmarkt gunstig blijft, maar dat het momentum wel wegebt. De voornaamste pijlers voor de economie blijven volgens het ministerie de consumentenuitgaven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden