Hollande bezuinigt alvast op zichzelf

Geen cadeaus meer en minder salaris

KLEIS JAGER | PARIJS

Het nieuwe Franse staatshoofd François Hollande heeft een voorbeeldig, 'normaal' presidentschap beloofd. Daarom verdienen alle leden van zijn regering, inclusief Hollande zelf, eenderde minder dan hun voorgangers.

Tijdens de eerste ministerraad, gisteren op Hemelvaartsdag, verordonneerde premier Jean-Marc Ayrault per decreet dat alle 34 ministers en onderministers straks een brutosalaris van 9.900 euro, inclusief vergoedingen, verdienen. Het is een gebaar van goede wil nu het land manieren moet vinden om de grote schuldenberg terug te dringen en groeiende werkloosheid moet voorkomen. "We moeten het goede voorbeeld geven", aldus premier Ayrault.

De kabinetsleden, voor het eerst in de Franse geschiedenis net zoveel vrouwen als mannen, hebben daarbij een 'ethische verklaring' ondertekend. Daarin staat onder meer dat belangenverstrengeling en het stapelen van functies verboden is. In Frankrijk zijn ministers bijvoorbeeld ook vaak burgemeesters van grote steden.

Verder is het niet de bedoeling dat een minister ingaat op een 'uitnodiging voor een privéverblijf van een andere regering'. Een cadeau aannemen met een waarde van meer dan 150 euro is ook niet acceptabel. Het helpen van een bekende of een familielid is evenmin toegestaan. Ook moeten ministers zich 'discreet' laten vervoeren.

De laatste jaren waren er ondermeer veelbesproken incidenten rond ministers die vakantie vierden op uitnodiging van de verdreven autocraten Ben Ali en Moebarak of ministers die, rode stoplichten negerend, ongelukken veroorzaakten.

Sommige leden van de regering zijn door de wol geverfd, terwijl andere relatieve nieuwkomers zijn. Noch Hollande, noch Ayrault heeft eerder ervaring opgedaan in de regering. Opmerkelijke afwezige in de ploeg van Ayrault is Martine Aubry, bekend als de 'dame des 35 heures' omdat zij de 35-urige werkweek introduceerde. Zij wees een ministerschap af, omdat zij alleen belangstelling had voor het premierschap.

Oud-premier Laurent Fabius kreeg buitenlandse zaken. Opmerkelijk, volgens de centrum-rechtse oppositie omdat hij in 2005 campagne voerde tegen de Europese Grondwet.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden