Holland Festival

Gerardjan Rijnders regisseert zijn zelfgeschreven stuk 'Stalker' tot een explosie van taal, geluid, samples, muziek en dans. Met Roeland Fernhout, Marjon Brandsma, Lineke Rijxman en Pierre Bokma. T/m 16/6 in de Amsterdamse stadsschouwburg.

Theatergezelschap Hollandia speelt in een muziektheaterdansvoorstelling 'Judith' van Christian Friedrich Hebbel. Judith neemt het op tegen de onoverwinnelijke veldheer Holofernes. Via het kwaad naar het goede. Zuiveringshal op het Amsterdamse Westergasterrein, t/m 18/6.

Als vijfde 'toptheater van de lage landen' (na 'Alice in bed', 'Aars!' en de twee bovengenoemde stukken) speelt toneelgezelschap De Trust 'Jeff Koons' van Rainald Goetz. De schrijver van onder andere 'Cataract' zoekt na zijn pessimisme een optimistische benadering van zijn oervraag: 'Hoe moet je dit kloteleven leven?' T/m 24/6 in het Trusttheater aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal 50.

De jonge Spanjaard Frederico León schreef en regisseert het familiedrama 'Mil quinientos metros sobre el nivel de Jack'. Geen literair verhaal, belooft het Holland Festival, maar een opeenstapeling van sensaties en emoties. T/m 17/6 in het Amsterdamse Bellevuetheater.

In real time is een samenwerkingsproject tussen dansgroep Rosas en toneelgroep Stan. Voor choreografe Anne Teresa De Keersmaeker is deze voorstelling een voortzetting van 'Just before' (1997), I said I' (1999) en 'Quartett' (1999), waarin ze de relatie tussen beweging en woord onderzocht. Deze keer gaat zij met teksten van Gerardjan Rijnders op zoek naar een verhaal. 'Wat zijn je angsten voor het nieuwe millennium' en 'welk soort personage zou je willen spelen'? De muziek is van Farizio Cassol en Aka Moon. 'In real time' ging op 18 mei van dit jaar in Brussel in première, nu te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam, op 18, 19 en 20/6.

Alpe d'Huez. Weinig muziek deze week in het Holland Festival. Vandaag zijn er in de Melkweg twee theatrale elektronicaconcerten met composities van Dick Raaijmakers en Florentijn Boddendijk ('Alpe d'Huez'). Raaijmakers baseerde zijn stuk op Beethovens Triple-concert; muziek (celliste Frances-Marie Uitti en dirigent Roland Kieft) wordt gecombineerd met publieksgeroezemoes, gekuch, applaus en pauzepraat. Via akoestische simulatie waant het publiek zich in een veel grotere zaal. Speciaal voor het Holland Festival werd de Elektronische Big Band samengesteld, die de wereldpremière zal verzorgen van 'Alpe d'Huez', een werk dat net zolang duurt als de beklimming per fiets van deze Alpencol. De compositie is opgebouwd uit 23 delen: een ouverture, 21 bochten en de finish. De coureur is Bart Visser; het concept is van Boddendijk en Paul Koek. 15/6, 20.30 uur.

Concertmuziek

Mahlers Tiende. Riccardo Chailly vond het jaar 2000 een mooie gelegenheid om zich met het Koninklijk Concertgebouworkest aan de Tiende symfonie van Mahler te wagen. Mahler stierf voordat hij de symfonie kon afmaken. Alleen het begin-adagio is compleet overgeleverd. Chailly heeft zich altijd een fervent voorstander getoond van de partituur zoals Deryck Cooke die op grond van Mahlers uitvoerige schetsen voltooide. Met twee uitvoeringen in dit weekeinde begint Chailly aan een soort kruistocht (inclusief tournee) waarmee hij wil aantonen dat het beste Mahlerorkest ter wereld de Tiende als volwaardige Mahler-partituur ziet. Zaterdag 17/6 (vanaf 19.15 uur wordt de symfonie toegelicht door Chailly en Mahler-kenner Donald Mitchell) en zondag 18/6 (14.15 uur, tevens rechtstreekse uitzending via Radio 4) in het Concertgebouw; woensdag 21/6 in Brussel.

Goebaidoelina in New York. In de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten doet de New York Philharmonic het Amsterdamse Concertgebouw aan. Op het bijzondere programma dat geleid wordt door de scheidende chef Kurt Masur staat de immense Zevende symfonie, ook wel 'Leningrad'-symfonie genoemd, van Dmitri Sjostakovitsj. Voor de pauze speelt het orkest een werk van Sofia Goebaidoelina dat zij in 1999 in opdracht van het orkest componeerde. De titel van die compositie is 'Twee wegen', gezet voor twee altviolen en orkest. Cynthia Phelps en Rebecca Young, altisten van het orkest, zijn de solisten. Maandag 19 juni.

Verbeelding uit het Oosten. Het tweede programma in het Festival van de Verbeelding van het Orkest van het Oosten is gewijd aan Antonin Dvòrak en Modest Moessorgski. Bas Georgi Seleznez zal twee keer de Moessorgski's cyclus 'Liederen en dansen van de dood' zingen, een keer in de instrumentatie van Theo Verbey en een keer in die van Geert van Keulen. Het orkest speelt onder leiding van Jaap van Zweden daaraan vooraf respectievelijk de blazers- en strijkersserenade van Dvòrak. De afdeling Visuele Communicatie van de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Enschede zal de composities ondersteunen met projecties van beelden en licht. 21/6 in het Amsterdamse Concertgebouw en 23/6 in Muziekcentrum Enschede (19.30 uur).

Allereerste hoboconcert. Het Amsterdamse barokorkest Les Perruques d'Amsterdam (De Amsterdamse pruiken) presenteert het vroegst bekende concert waarin de hobo als solo-instrument fungeert. Maestro Bettinozzi uit Bologna schreef dit concert in 1701, dat overigens nooit werd uitgegeven. Hoboïst Alfredo Bernardini zal verder hoboconcerten van Vivaldi en Marcello spelen. Het orkest speelt onder leiding van Henk van Benthem tussendoor sinfonia's van Alessandro Scarlatti. In Laren (Hervormde Kerk 17/6), Leiden (Lokhorst Kerk 18/6) en Amsterdam (Kleine zaal Concertgebouw 19/6).

Koormuziek

Nederlands Concertkoor in België. De uitgebreide en opvallende koormuziek in Gounods opera 'Faust' wordt op 16/6 in Antwerpen vertolkt door het Nederlands Concertkoor. Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen organiseert een concertante uitvoering van Gounods eertijds zo populaire werk. De titelrol wordt vertolkt door tenor Ray Wade, ooit prijswinnaar van het Koningin Elisabethconcours.

Koorhorde. De amateurzangers van het CREA Oratoriumkoor proberen de moeilijkste koorhorde die er is te nemen: Beethovens Missa solemnis. Met solisten en het Nederlands Promenade Orkest onder leiding van Ira Spaulding zingen zij twee uitvoeringen in de Amsterdamse Dominicuskerk op 16 en 17/6.

Dans

Het Nationale Ballet stort zich op Bach. Het programma dat t/m 21/6 in Het Muziektheater in Amsterdam te zien is, bevat uitsluitend balletten op muziek van Bach. Naast 'Artifact (deel II)' van William Forsythe (uit 1984) zijn er twee wereldpremières. David Dawson, danser bij HNB, maakte zijn tweede ballet voor het gezelschap. Hij brengt veertien dansers in beweging op het Piano Concert nr.1: 'A million kisses to my skin'. De Brit Dawson maakte eerder choreografieën voor de HNB-workshops (in 1997 en 1998) en maakte vorig jaar zijn eerste ballet, 'Psychic whack'. Krzysztof Pastor neemt met 'In light and shadow' de tweede wereldpremière voor zijn rekening. Het is al zijn vijfde stuk voor Het Nationale Ballet, dat hij zette op de aria uit de Goldbergvariaties en de Orkestsuite nr.3 in D.

Het Kabinet is een Amsterdams, zij het internationaal samengesteld choreografencollectief. Wat hen bindt is een 'eigenwijze visie op dans' en het feit dat ze 'ongepolijste voorstellingen' maken. T/m 2/7 organiseert Het Kabinet een festival in het Machinegebouw van de Westergasfabriek in Amsterdam. Twaalf choreografen presenteren hun werk, dat varieert van moderne dans tot streetdance, mime en acrobatiek. Info: 020/6001804.

Jazz

Avond van de Kortste Nacht. Een paar dagen te vroeg dit jaar vieren ze in het Utrechtse SJU Jazzpodium zaterdag 17/6 de Avond van de Kortste Nacht. Aan het initiatief doet die bijkomstigheid gelukkig niets af. De Avond van de Kortste Nacht is een mini-festival, waarmee het SJU Jazzpodium de zomer inluidt. Dit jaar vindt het voor de zesde maal plaats, opnieuw samengesteld door Albert van Veenendaal, ditmaal geholpen door Monique Besten. Speciaal voor deze gelegenheid werkten drie (jazz) componisten samen met drie filmmakers, op zoek naar de interessante grensgebieden van beide disciplines. De teams zijn (gitarist) Wiek Hijmans/Andras Hamelberg, (violist) Oene van Geel/ Petra Dolleman en (bassist) Gerard Ammerlaan/Wim van der Aar. De muziek bij hun projecten wordt gespeeld door een kwartet met Felicity Provan (cornet, stem), Jasper le Clercq (violen), Paul Weiling (rieten) en Dionys Breukers (samples). Verder spelen het 'klassieke' Amagan-sett Trio, het 'impro' Felicity Provan Quartet (16/6 in het Amsterdamse BIM-huis), Hans Hasebos op samples, en Zijlstra, een kwintet rond trompettist Jeroen Zijlstra. Voor wie er niet bij aanwezig kan zijn, maakt de VPRO-radio opnamen. De Avond van de Kortste Nacht begint om 20 uur en duurt tot in de kleine uurtjes voort.

Gerard Ammerlaan laat de laatste jaren meer van zich horen als (jazz)componist, dan als bassist. Wordt zijn (film)muziek 17/6 uitgevoerd in Utrecht, zondagmiddag om 15.30 uur speelt het Mondriaan Kwartet twee van Ammerlaans strijkkwartetten ('Divertimento' uit 1993 en 'Aeon' uit 1999) in het kerkje van het Groningse Garnwerd. In het voorprogramma staat het nog jonge Aldebaran Strijkkwartet.

Pop

Festival Munidal heeft de afgelopen weken de stad Tilburg met optredens in woonwijken van het Braziliaanse Afro Reggae warmgemaakt voor het grote slotfestival, komend weekeinde in de Brabantse industriestad. Op zaterdag en zondag zijn er op tien podia in het Leijpark ruim 60 optredens van bands en sterren uit de wereldmuziek. Femi Kuti & the positive force, Cheik Lo, Postmen, Abel, P18, Fra Fra Sound, Krezip en Medicamento zijn enkele van de lange lijst namen. Ook zijn disciplines als theater, dans, film en literatuur prominente vertegenwoordigd. Op het World-groove podium spelen rappers, dj's en hip-hoppers samen met traditionele muzikanten. Entree vijf gulden, kinderen t/m 12 jaar gratis. Info: 'www.festivalmundial.nl'.

Parkpop, het grootste gratis festival van Europa, beleeft zondag de twintigste editie. Er worden in het Haagse Zuiderpark 350000 mensen verwacht. Het Zeeuwse Racoon zorgt om 13 uur voor de aftrap. Verder zijn er de hele dag optredens van Band zonder Banaan, Rich Wyman, het Britse Reef, Blof, P18, Bloodhound Gang, de Leningrad Cowboys, Kane, de Bomfunk MC's en Les Tambours de Brazza uit Kongo. Een vervanger voor afsluiter Anouk is nog niet bekend. Info 'www.parkpop.nl'.

Abel. Zaterdag 17/6 Bibelot in Dordrecht en Mundial in Tilburg.

Altar. Nedermetal, 17/6 Zaal Brouwer in Utrecht.

Bettie Serveert keert terug naar de 'roots' met het nieuwe album 'Private suit'. 16/6 So What in Gouda.

Cypress Hill. 21/6 '013' in Tilburg.

Green Lizard. 17/6 Mundial Tilburg.

Krezip uit Tilburg vestigde vorig weekeinde een record als jongste band op Pinkpop ooit. 17/6 Mundial Tilburg, 18/6 Op de toffel in Vierlingsbeek.

Tahiti 80. 17/6 Beeckestijnpop in IJmuiden.

Tea party. 20/6 Paradiso in Amsterdam.

Tonic. 17/6 Melkweg in Amsterdam, zondag Nighttown in Rotterdam.

Kleinkunst

Comedy. Van 20 t/m 23/6 biedt Diligentia in Den Haag voor de derde keer plaats aan 'A BIG night of comedy', een internationaal stand-up comedy festival. Nederland wordt vertegenwoordigd door Bert Koster, Jim Speelmans en Tom Sligting. Verder zijn er onder meer deelnemers uit Groot-Brittannië (o.a. Earl Okin, Simon Fox en Martin Davis) en New York (Reginald Hunter, Tony Woods en Wali Collins). Sjaak Bral, de man achter 'het groen-geile boekje', fungeert als Master of Ceremonies.

Plien en Bianca zorgen voor een heel ander soort 'comedy'. Volgens sommigen is 'Biks!' om je te bescheuren, zeker is dat dit duo in korte broek en rubberlaarzen op een clowneske manier voor een maffe voorstelling zorgt. T/m 17/6 in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden