Holland Festival

Met 'Koning Arthur' begint zaterdagmiddag het Holland Festival 1999, het tweede dat door Ivo van Hove is samengesteld. Informatie over het programma is te verkrijgen via 020/5307111.

Deze week onder meer:

House. De jonge theatermaker Richard Maxwell toont met zwarte humor en rock 'n rollballades 'een doorsneedag in het doorsneeleven van een doorsneegezin' in een tragedie van eer, wraak en moord. 6 en 7 juni, 19.00 en 21.00 uur, Theater Bellevue, Amsterdam.

Brian Eno componeerde speciaal voor dit festival 'The Shutov Assembly', dat later deze maand te horen is. In het Stedelijk Museum is van 5 juni tot en met 6 juli een audiovisuele installatie van hem te beleven: ambient music in beelden gevangen.

Bronkhorst. Op muziek van o.a. Nina Simone, Mahler, Cornelis de Bondt en Gavin Bryars dansen acht mannen en één vrouw in de nieuwe choreografie van Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard. Die ene vrouw is La Bronkhorst zelf, terug op het podium in '1,2, 1 2 3 4'. Van 8 t/m 11 juni in Theater Bellevue.

India Song. Ivo van Hove is ook als regisseur van Het Zuidelijk Toneel in het festival aanwezig met Marguerite Duras' 'India Song'. In het koloniale en decadente India van de jaren dertig is één blik tussen de vice-consul van Lahore en de vrouw van de Franse ambassadeur voldoende om hun levens voorgoed te veranderen. Allesverterende passie met Chris Nietvelt, Ramsey Nasr en Bart Slegers. 9 t/m 12 juni, Stadsschouwburg Amsterdam.

Beeldende kunst

IJzerbeelden. 'Dichter in ijzer' noemt de Amsterdamse beeldhouwer Theo Niermeijer zichzelf. Dat wijst op een behoefte aan een poëtische benadering van het materiaal. Niermeijers beelden getuigen echter meer van een heftige fysieke omgang met het ijzer dat op alle mogelijke manieren wordt behandeld. Geen vorm is gelijk aan een andere: er wordt gesneden, gehakt, gekapt of gelast dat het een lieve lust is. De uitkomst van deze technieken verwijst verrassend genoeg naar exotische cultuurvormen van volkeren als de Papoea's, de Eskimo's of de Dogon uit Afrika. Te zien bij Galerie Wansink in Roermond (Neerstraat 76). T/m 13 juni.

Beelden in Gees. Voor de negende keer heeft Galerie en Beeldentuin Dehullu in Gees (Schaapveensweg 16) de zeven hectare grote tuin ingericht met een presentatie van maar liefst 22 kunstenaars. 'Beelden in Gees' toont van onder anderen Lyda Dirkse, Marion Askjaer Veld, Monica van Dael, Lenneke Ruhaak, Jef Wishaupt en Leonard Wöbbena. T/m 26 september.

Architectuur

Structuren. Het Nederlands Architectuurinstituut geeft in de balkonzaal van het gebouw in Rotterdam (Museumpark 25) een overzicht van de opvattingen en ideeën van de Hongaars-Franse architect Yona Friedman (1923). Sleutelbegrippen in Friedman's werk zijn flexibiliteit en individuele vrijheid. Beide begrippen staan centraal in de oplossingen die Friedman kort na de Tweede Wereldoorlog op architectuurgebied aandroeg. In die tijd moesten op korte termijn grote maatschappelijke problemen als woningnood en stadsherstel worden aangepakt. Friedman bedacht daarvoor architectuursystemen in de vorm van kant-en-klare oplossingen die een overwegend grootschalig karakter hadden. Met die ontwerpen toonde hij zich een geestverwant van architecten als Frey Otto en Richard Buckminster Fuller en de Nederlandse kunstenaar Constant Nieuwenhuys. Bijzonder op de tentoonstelling is het interieur van zijn Parijse woning, dat op ware grootte is gereconstrueerd. T/m 18 juli.

Fotografie

Steden en woestijnen. De Groningse fotograaf Bram de Vink reist elk jaar gedurende verschillende maanden door het westen van de Verenigde Staten. In staten als Californië, Nevada en Utah heeft hij in een oneindig aantal beelden het leven in de woestijn, in de nederzettingen van de Indianen en de steden vastgelegd. Een aantal foto's is bijeengebracht op de expositie 'Face USA' in Fotogalerie Lichtzone in Groningen (Oude Kijk in 't Jatstraat 36). T/m 27 juni.

Nog meer fotografie. Beelden van het Drentse landschap, de natuur en haar gebruikers van Antoine van der Maessen vormen, begeleid door gedichten van Roel Reijntjes, een tentoonstelling in de expositieruimte van theater De Tamboer in Hoogeveen (Hoofdstraat 17). 'Parels van Drenthe' is alleen op werkdagen te zien, van 10.00-17.00 uur.

In het Bijbels Museum in de Heilig Landstichting (Profetenlaan 2) is een langlopende foto-expositie te zien van opnamen die Wim Isphording heeft gemaakt in islamitische landen. Isphording, die tot aan zijn pensionering in 1993 directeur bij Philips was, heeft door allerlei landen in Noord-Afrika en het Midden- en Verre Oosten gereisd waar hij het leven van alledag in de islamitische cultuur vastlegde. T/m 2 november.

'Fotografen voor Duchenne' heet een tentoonstelling in het Spaarnestad Fotoarchief in Haarlem (Groot Heiligland 47), waaraan 15 fotografen deelnemen die in contact werden gebracht met een kind dat aan de ziekte van Duchenne lijdt: een vorm van spierdystrofie of -verzwakking die op zeer jonge leeftijd en uitsluitend bij jongens toeslaat. De fotografen getuigen in hun beelden van dit ziekteproces. Onder de deelnemers Diana Blok, Barend van Herpe, Han Singels, Bert Verhoeff, Maurice Boyer, Leo Erken, en Carli Hermes. T/m 25 juli.

Toneel

Garcia Lorca. Het Huis van Bourgondië speelt het muziektheaterstuk 'Reis naar de maan' van Federico García Lorca als een locatievoorstelling in het centrum van Maastricht. ,,Een reis naar wat een mens in essentie is; een dier met verstand, een wezen met fragiele balans tussen drift en rede.'' T/m 5 juni. Reservering 043/3505555.

Sarah Kane. Als openingsvoorstelling van het nieuwe huistheater aan de overkant van de Maas, het Derlontheater van architect Jo Coenen, speelt het Limburgse gezelschap Het Vervolg 'Hunker' van Sarah Kane. In het vertaling van Marcel Otten en onder regie van Hans Trentelman voor het eerst in Nederlandstalige uitvoering. Iedere dinsdag en zaterdag van 1 t/m 26 juni. Reservering 043/3255333.

InDependance. Goede schoenen zijn nodig om de InDependance-voorstelling 'De reis' te bezoeken. ,,De snakkende mens heeft een honger naar ervaringen en een zucht naar het uitzonderlijke, het onontkoombare.'' Dertig toeschouwers per voorstelling gaan mee op reis 'naar een plek waar de geest van de aarde zich openbaart'. 9 t/m 13 juni Arnhemse Schouwburg.

Oom Wanja. Onder regie van Dirk Tanghe spelen studenten van de acteursopleiding Utrecht Tjechows 'Oom Wanja'. Wanja onder Tanghe als 'jankend jongetje tussen verdrietig door hun mislukte levens zwalkende mensenkinderen'. 8 t/m 26 juni Paardenkathedraal, Utrecht. Reserv: 030/2711414

Kleinkunst

Leids Cabaretfestival 1999 was een van de mindere afleveringen, waarin in februari van dit jaar drie duo's om de hoofdprijs streden. Sindsdien treden ze gezamenlijk op en die avonden blijken zeer succesvol. Het publiek maakt kennis met Eeef & Co (winnaar juryprijs), Spekmennen (publieksprijs) en Maarten & Chiel. T/m zaterdag treden zij op in Theater PePijn, Den Haag. Reserveren: 070/3460354.

Da Bounce Comedy Nights zijn voorstellingen met comedians uit de Verenigde Staten. Hun uitvalsbasis is het beroemde New Yorkse Apollo Theatre en al deze artiesten hebben hun roots in de R & B- en hiphop-cultuur. De vorige vijf Nederlandse edities van deze Comedy Nights waren zeer succesvol. T/m zaterdag heeft de zesde serie optredens plaats in het Amsterdamse Nieuwe De la Mar-theater.

Literatuur

Dunya Festival. 'Storytellers', verhalenvertellers, treden op 5 en 6 juni op tijdens het Dunya Festival, festival voor 'verbazingwekkende parallellen tussen culturen', dat plaatsvindt in het park aan de voet van de Euromast in Rotterdam. Op zaterdagavond 5 juni treden tussen 19.00 uur en 01.00 uur verhalenvertellers als Mona Williams (Guyana), Onawumi Jean Moss (Amerika) en de Nederlandse sprookjesverteller Bram van der Wurff voor het voetlicht, afgewisseld met jazzmuzikanten en dichters. Zondag 6 juni is 'De Grote Festivaldag'. Tussen de twaalf podia bevindt zich een letterenterrein, waar constant storytellers optreden tussen 13.00 uur en 20.00 uur. Voor kinderen is er een speciaal verhalenproject in de storytent op het kinderterrein. Info: 010/2330910.

Van Twee tot Twaalf. Judith Herzberg, Adriaan van Dis, Anneke Brassinga, Gerrit Kouwenaar en Nachoem Wijnberg en een groot aantal andere, bekende en onbekende, dichters treden zaterdag 5 juni op in de Nederrijnzaal van de Stadsschouwburg van Nijmegen tijdens het vierde Poëziefestival Nijmegen. De optredens worden afgewisseld met muzikale entr'actes van Marijke Boon, het Nijmeegs ensemble De Kantlijn en de zanggroep Maqam. Het Poëziefestival vindt plaats van 14.00 tot 24.00 uur, een passe-partout kost 25,-. Informatie over het programma: 024/3552902.

Dichterssalon. In de Amsterdamse Balie presenteren op dinsdag 8 juni om 20.30 uur de vier jonge dichters Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Hagar Peeters en Mustafa Stitou zich als 'de nieuwe generatie'. In de 'Dichterssalon' doen zij uitspraken over het nieuwe gezicht van de poëzie en het evenwicht tussen performance en drukwerk. Dichter en poëziecriticus Arie van den Berg treedt op als moderator.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden