Holland Festival

Frank Zappa. Het Holland Festival besteedt veel aandacht aan de legendarische rockzanger, gitarist, filmer en muziekproducent Frank Zappa. Het Metropole Orkest speelt 10/6 (2100 uur) in Paradiso Amsterdam symfonische composities van Zappa, waaronder 'The grand Wazoo', 'Regyptian Strut' en 'Don't you ever wash that thing?'.

Het Ensemble Modern speelt het hoorspel 'Greggery Peccary and other persuasions' op 10/6 (1500 uur) in het Concertgebouw in Amsterdam. Het ensemble dat onder leiding staat van dirigent Peter Eötvös combineert dit stuk met twaalf andere stukken, waaronder 'Dental Hygiene Dilemma'.

Op 12/6 (2030 uur) is De Balie in Amsterdam omgetoverd tot Zappa-universum. Daar zullen The Ebony Band, Corrie van Binsbergen en andere musici werken van Zappa en zijn navolgers spelen. Frank Scheffer zal delen uit zijn documentaire over Zappa tonen en componist Louis Andriessen zal er een lezing annex performance brengen.

Electronic soundwaves. Het andere muzikale zwaartepunt in het Holland Festival is de elektronische muziek. Centraal staat de muziek van Nederlandse pioniers als Dick Raaijmakers, Jan Boerman en Ton Bruynèl. Op 13/6 (2015 uur) klinkt in het Concertgebouw in Amsterdam een door Boerman samengesteld programma met werken van Boerman, Haydn en Obrecht, uitgevoerd door het Radio Kamerorkest o.l.v. van Jaap van Zweden en het Vocaal Ensemble Currende o.l.v. Erik van Nevel.

Op 15/6 (2030 uur) klinkt in de Melkweg in Amsterdam 'Konzert für...', het nieuwe werk dat Dick Raaijmakers maakte met het tripelconcert van Beethoven als uitgangspunt. Dirigent Roland Kieft roept orkestsamples op terwijl Frances-Marie Uitti cello speelt.

Claude Vivier. Op het verlaten terrein van de Amsterdamse Gasfabriek spelen de opera's 'Kopernikus' en 'Marco Polo' van Claude Vivier, die regisseur Pierre Audi en dirigent Reinbert de Leeuw aan elkaar hebben geknoopt in het project 'Rêves d'un Marco Polo' van De Nederlandse Opera. Twee mystieke werken met een hoofdrol voor de ontdekkingsreiziger. De stukken zijn ook los van elkaar te horen. Kopernikus/Marco Polo: 10, 12 en 17/6 (1800 uur). Kopernikus: 14/6 (2100 uur), Marco Polo: 15/6 (2100 uur).

Roots festival is het deelprogramma van het Holland Festival, dat zaterdag in de Amsterdamse Melkweg een Nacht van de Zigeuners heeft geprogrammeerd. Een combinatie van Rajasthaanse muzikanten en de vurige Andalusische flamenco van Antonio el Pipa en zijn gezelschap, terwijl Oost-Europa wordt vertegenwoordigd door de band van cimbaalvirtuoos Klmn Balogh uit Hongarije en een Roemeens toeterorkest.

De slotavond van festival, maandag in het Concertgebouw in A'dam, staat in het teken van de Afrikaanse, Cubaanse en Braziliaanse muziekcultuur. Concerten van Mama Africa Miriam Makeba (Zuid-Afrika) en diva Cesaria Evora uit Kaapverdië. Verder het 12-koppige Afro Banda Reggae Jr uit Brazilië.

Kersentuin. Stefan Pucher bracht Tsjechovs 'Der Kirschgarten' tot 90 minuten terug en regisseert het Theater Bazel in de Amsterdamse Stadsschouwburg als multimediavoorstelling: 10 en 11/6.

Aars. Als tweede 'toptheater van de lage landen' in het Holland Festival speelt Het Toneelhuis van regisseur Luk Perceval 'Aars', de Oresteia-bewerking van de Vlaamse auteur Peter Verhelst. Vier 'hedendaagse moordenaars' gaan elkaar en zichzelf te lijf tot ze ieder hun eigen Troje hebben veroverd. 11 en 12/6 op het terrein van de Amsterdamse Westergasfabriek.

Gerardjan Rijnders regisseert zijn zelfgeschreven stuk 'Stalker' tot een explosie van taal, geluid, samples, muziek en dans. Met Marjon Brandsma, Lineke Rijxman en Pierre Bokma. 14 t/m 16/6 in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Léon. De jonge Spanjaard Frederico León schreef en regisseert het familiedrama 'Mil quinientos metros sobre el nivel de Jack'. Geen literair verhaal, belooft het Holland Festival, maar een opeenstapeling van sensaties en emoties. 15 t/m 17/6 in het Amsterdamse Bellevuetheater.

Sacha Waltz verzorgde met het zeer gemengd ontvangen 'Körper' de opening van het Holland Festival. Het uit 1998 stammende 'Na zemlje' ('Op aarde') is haar tweede bijdrage aan het festival. De voorstelling is een 85 minuten durende uitputtingsslag voor twaalf dansers en danseressen, waarvoor Waltz inspiratie vond in Moskou en bij 'De kersentuin' van Tsjechov. Ook in 'Na zemlje' is het verlies van de natuur een centraal thema. Vechtend in de modder verzetten de spelers zich tegen het verlies, op zoek naar de wortels van het menselijk bestaan. Op 10, 11 en 12/6 in de Zuiveringshal van de Westergasfabriek, Amsterdam.

Concerten

Festival van de Verbeelding is de titel van een serie van drie concerten van het Orkest van het Oosten. In het eerste programma worden de composities 'Procession' en 'Masquerade' van Kees Olthuis gecombineerd met 'Eriks wonderbaarlijke reis' van Willem Frederik Bon. Frank Groothof is de verteller in dit op Godfried Bomans' boek gebaseerde stuk. Jaap van Zweden dirigeert het Orkest van het Oosten. Amsterdam, Concertgebouw: 14/6, 1930. (De concerten in Zwolle en Enschede zijn uitverkocht.)

Dirigent Evgenii Svetlanov verlaat na zeven jaar het Residentie Orkest. Hij neemt afscheid van orkest en publiek met de eerste symfonie van Mahler en het derde pianoconcert van Prokofjev met als solist Peter Jablonski. Amsterdam, Concertgebouw: 9/6, Den Haag, Anton Philipszaal: 10/6.

Hanna Kulenty schreef haar tweede vioolconcert. Isabelle van Keulen neemt de wereldpremière voor haar rekening, begeleid door het Gelders Orkest met dirigent Jurjen Hempel. Daarna staat de zesde symfonie van Prokofjev op het programma. Nijmegen, De Vereeniging: 8/6 (1915), Arnhem: Musis Sacrum: 9/6 (1915).

Orchestre des Champs Elysées. Eén van de beroemdste Franse orkesten komt naar Rotterdam. Het Orchestre des Champs Elysées speelt op authentieke instrumenten en staat onder leiding van Philippe Herreweghe. Op het programma werken van Mendelssohn. Rotterdam, De Doelen: 14/6.

Vu-Orkest. Het studentenorkest van de Vrije Universiteit viert het feit dat dirigent Daan Admiraal 25 jaar voor het orkest staat. Daarom mocht hij zelf een programma samenstellen. Hij koos het eerste celloconcert van Sjostakovitsj (met soliste Quirine Viersen), de eerste symfonie van Otto Ketting en het Concert voor orkest van Bartok. Veere, Grote kerk: 14/6, Amsterdam, Concertgebouw: 15/6.

Crea Grootkoor bestaat uit zo'n zeventig (oud)studenten van de Universiteit van Amsterdam. Zij zingen werken van Fauré, waaronder het 'Requiem', en van Messiaen. Het koor staat onder leiding van Marko Kassenaar en wordt begeleid door het Apeldoorns Symfonieorkest. Amsterdam, Dominicuskerk: 10 (2015) en 11/6 (1515).

Het Utrechtsch Studenten Concert, oudste orkest van Nederland, speelt deze week Wagenaar, Sjostakovitsj, Bernstein en Richard Strauss. Bas Pollard is de dirigent en violist Peter Brunt de solist in het tweede vioolconcert van Sjostakovitsj. Utrecht, Vredenburg: 8/6.

Jazz

Joe Lovano, de Amerikaanse topsaxofonist, is in ons land een graag geziene gast. Vanavond presenteert hij in het Amsterdamse BIM-huis zijn nieuwe trio, met bassist Cameron Brown en slagwerker Idris Muhammed. Zowel Brown als Muhammed evenaren niet alleen de superstatus die Lovano de laatste jaren heeft veroverd, maar gelden ook als musici die de saxofonist tijdens concerten tot onverwachte en bijzondere prestaties kunnen uitdagen.

Japans Jazzspektakel. Twee jaar geleden beleefde het Japanse Shibushirazu Project zijn buitenlandse première in het Amsterdamse Bim-huis. De sensatie was groot, omdat het enorme gezelschap (ruim twintig musici, butoh-dansers, acteurs, go-go-girls en een zogenaamde 'happenist') een overrompelend totaal-muziektheater bracht, waarin Japanse traditionele muziek vloeiend overging in freejazz, funkjazz, impro-rock en zelfs 'beschaafde' nachtclub-jazz.

Dinsdag en woensdag is het Shibushirazu Project opnieuw in ons land, en spelen ze bovendien weer in het BIM-huis.

Het Ex Orkest, dat vanavond in Paradiso optreedt, is een eenmalige uitbreiding van The Ex met vooral mensen uit de geïmproviseerde muziek. Op uitnodiging van het Holland Festival mocht de Nederlandse impro-punkgroep iets bijzonders doen. De vijf Ex-leden brengen hun dynamische muziek nu met een twintigkoppig orkest, en engageerden daarvoor onder meer ex-voetballer en columnist Jan Mulder en improvisatoren als Wolter Wierbos (trombone), Michael Moore (rieten), Felicity Provan (trompet) en de vocalisten/stemkunstenaars Jaap Blonk en Han Buhrs.

Pop

Pinkpop. Geheel volgens traditie is er komend weekeinde het Pinkpop-festival in Landgraaf. De afgelopen weken is Jan Smeets tegen enkele problemen aangelopen. Nadat bekend werd dat Noel Gallagher broertje Liam en band Oasis een tijdje met rust laat, en komend weekend dus niet meespeelt, en ook Anouk wegens gezondheidsproblemen moest afzeggen, heeft een hevige storm in Denemarken nu ook de Roskildetent vernield. Omdat er geen alternatief is, zal het noordpodium daarom in de openlucht staan. Zaterdag Oasis, Caesar en Bush, zondag Moloko, Laurent Garnier, Junkie XL, Novastar, Tracy Bonham en Krezip, maandag Muse, Arid, Gomez, Travis, Postmen, Counting Crows, Pearl Jam, De Dijk, Live en Moby.

3voor12, de popsite van de VPRO, heeft een volledig vernieuwd archief geopend. Zo'n 75 concerten uit het rijke muziekverleden zijn voor liefhebbers van alternatieve popmuziek gratis en continu te beluisteren. Wekelijks worden nieuwe opnames aan de site toegevoegd. Te bereiken via: '3voor12.vpro.nl'.

AMP Percussie Festival vindt zondag plaats op het KNSM-Eiland in Amsterdam. Van vroeg in de middag tot laat op de avond zijn er optredens van percussiegroepen en djembé-spelers zoals Nippy Noya uit Guinea, het Cubaanse Afrekete, Rimbaax uit Senegal, Pape Thiam en Africa Sabou Njouma. Info 020-418 1111.

Elastiek is het sfeervolle muziek- en theaterfestival van Hilvarenbeek dat vanaf vrijdag t/m maandag voor de zestiende keer plaatsvindt. Optredens van zo'n 50 acts, waaronder Abel, Band zonder Banaan, Daryll Ann, Blof en Vals Licht. Info 'elastiek.nl' of 013-5053178.

Gypsy Festival. Maandag in Concertzaal Tilburg en de Muzentuin, met Rumanian Gipsy Quintet, Paulus Schüfer, Nicolae Gutsa uit Roemenië en Romano Kokalo uit Hongarije. Info: 'www.gipsyfestival.nl'.

Janis Ian. Zaterdag in het Utrechtse Vredenburg.

Abel. Zaterdag Spoorzicht in Eerbeek en maandag Elastiek in Hilvarenbeek.

Skik. Morgen in Time out in Gemert, zaterdag Feesttent in Rolde, maandag in Ajoc Festival in Mijdrecht.

Venice. Morgen in Harmonie in Leeuwarden, zaterdag in Effenaar in Eindhoven, dinsdag in Paradiso Amsterdam en woensdag in Atak in Enschede.

Willie Nelson. Vandaag in de Oosterpoort in Groningen.

Kleinkunst

Pyjama Night. In het Amsterdamse Concertgebouw -dat af en toe iets weg heeft van een muzikale braderie- is er vandaag een eenmalige 'pyjama night'. Leonie Jansen had het lumineuze idee: zo'n vijftig artiesten zingen en spelen slaapliedjes, gekleed in pyjama en gezeten op bedden. Onder de voor niets werkende deelnemers: Bob Fosko, Bart Chabot, Stef Bos, Najib Amhali, Astrid Seriese, het Figaro Strijkkwartet, Nilgün Yerli, Peggy's Angels, Angela Groothuizen en Jeroen van Merwijk.

Bij een zaalbezetting van zestig procent, gaat de opbrengst gaat naar de Novib voor een project in Zuid-Afrika. Het publiek wordt in pyjama verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden