Holland Festival

Sacha Waltz verzorgt zaterdag met 'Körper' de opening van het Holland Festival. Waltz (37), die een deel van haar opleiding genoot aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam, leidt sinds 1 januari de roemruchte Schaubühne am Lehniner Platz in Berlijn. In Duitsland verwacht men van haar dat zij in de voetsporen treedt van Pina Bausch en Billy Forsythe. Of dat met haar jongste productie lukt, valt te bezien, 'Körper' bevat een mix van alles wat de moderne dans de laatste jaren heeft voortgebracht, met aanwijsbare invloeden van tal van moderne choreografen. Muziektheater Amsterdam, 3, 5 en 6 juni.

Amsterdam Roots Festival biedt als onderdeel van het Holland Festival tot 12 juni optredens van zestig internationale artiesten in de Melkweg, het Tropeninstituut, het Concertgebouw en het Oosterpark in Amsterdam. Het festival opent vandaag met de 80-jarige meestersitarspeler Ravi Shankar in het Concertgebouw. Zondag vanaf 12.00 uur in het Oosterpark het Werelddorp met o.a. Mostar Sevdah Reunion en Te Vaka. Woensdag in het Tropeninstituut concerten van Waldemar Bastos uit Angola en Eyuphuro uit Mozambique. Info: 'www.amsterdamroots.nl'.

Dromen van een Marco Polo. De Nederlandse Opera brengt in het kader van het Holland Festival de productie 'Rêves d'un Marco Polo'. Het is een dubbelvoorstelling waarin composities van de Canadese componist Claude Vivier worden samengevoegd: 'Kopernikus' (Opéra rituel de mort en deux parties) en 'Marco Polo', samengesteld uit kortere stukken van Vivier. Het was al jaren een wens van Pierre Audi om deze stukken in Amsterdam te ensceneren. Vivier had zelf ooit al het idee om de composities die in 'Marco Polo' samenkomen tot een opera om te vormen; omdat hij op 35-jarige leeftijd vermoord werd, kwam van dat plan niets meer terecht. Voor deze bijzondere productie werkt Audi samen met een dozijn solisten, het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw. De dubbel-productie is te zien in de Gashouder van de Westergasfabriek op 4, 10, 12 en 17 juni (aanvang 18.00 uur; in de lange pauze tussen beide werken kan gegeten worden). 'Kopernikus' en 'Marco Polo' zijn ook afzonderlijk te zien op respectievelijk 6 en 14 en 7 en 15 juni. Aanvang dan: 21.00 uur. Op 3/6 wijdt DNO een seminar aan componist Vivier. Vanaf 14.00 uur in de Boekmanzaal van het Stadhuis/Muziektheater, gratis met voorstellingskaart.

Elektronische Monteverdi. Ensceneringen van Monteverdi-madrigalen (eigenlijk intieme vocale kamermuziek) zijn op dit moment erg trendy; elk gerenommeerd festival of operahuis lijkt zich eraan te wagen. Uit Italië komt een productie, 'Il Combattimento' getiteld, waarin Monteverdi's beroemde 'Il combattimento di Tancredi e Clorinda' wrodt gecombineerd met andere madrigalen en de elektronische compositie 'Il Combattimento in liquido' van Scott Gibbons. De Italiaanse regisseur Romeo Castellucci probeert met zijn gezelschap Societas Raffaello Sanzio en het oude muziekensemble Concerto o.l.v. Roberto Gini op zoek te gaan naar de poëzie van de wreedheid. In de Amsterdamse Stadsschouwburg op 4 (14.00 uur), 5, 6 en 7 juni.

Alice in bed. Als eerste van de 'acht toptheaterstukken van de lage landen' in het HF regisseert Ivo van Hove 'Alice in bed' met Het Zuidelijke Toneel en de New York Theatre Workshop. Naar het stuk van Susan Sontag voldoet de vrouw Alice niet aan de verwachtingen van haar familie in een negentiende-eeuwse samenleving. 5 t/m 7/6 Westergasfabriekterrein, Amsterdam.

Showy Lady Slipper van regisseur Richard Maxwell met zijn Amerikaanse amateuracteurs. Spartaanse, bewegingsloze en emotieloze speelstijl. 6 t/m 9/6 Bellevue, Amsterdam.

Concertmuziek

Tweemaal Mahler Twee. Voor Mahler-liefhebbers is het de komende dagen feest. Hartmut Haenchen en het Nederlands Philharmonisch Orkest vervolgen hun prestigieuze 'Mahler-Wenen-Amsterdam'-serie met een uitvoering van Mahlers Tweede symfonie, bijgenaamd de 'Auferstehung'-symfonie. Maar liefst vier keer leidt Haenchen orkest, Toonkunstkoor Amsterdam, sopraan Alexandra Coku en alt Andrea Bönig door de meesterlijke partituur. In het Amsterdamse Concertgebouw op 3, 4 (14.15 uur), 5 en 6/6.

Tegelijkertijd begint Valeri Gergjev in Rotterdam aan twee uitvoeringen van dezelfde symfonie met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In Rotterdam werken het Groot Omroepkoor, sopraan Charlotte Margiono en alt Zlata Bulycheva mee. In de Doelen op 3/6 (19.30 uur) en 4/6 (14.15 uur). Het concert op 3/6 staat in het teken van de viering van het 65-jarig bestaan van de Vriendenvereniging.

Het Brabants Orkest heeft een mooie geschiedenis met componistenportretten. Sinds 1983 besteedt HBO ieder seizoen aandacht aan een belangrijk hedendaags componist. Dit seizoen is dat Robert Heppener. Op 3/6 speelt HBO ol.v. Ed Spanjaard in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven Heppeners 'Scherzi per Archi' en 'Boog'. De composities van de Nederlander worden omlijst door een concertaria van Mozart, een duet uit Poulencs opera 'Dialogues des Carmélites' en 'Being beauteous' voor sopraan, vier celli en harp van Hans Werner Henze. Aan dit interessante programma werken de sopranen Elena Vink en Janny Zomer mee. Voorafgaand aan het concert om 19.30 uur een interview met Robert Heppener.

New European Orchestra. Vorig jaar trad het New European Orchestra, bestaande uit musici uit België, Duitsland, Zwitserland en Nederland voor het eerst in Nederland op. Vanavond geeft het orkest onder leiding van Nigel Swinford een concert in de Lampegiet in Veenendaal (20.00 uur) met werken van Mendelssohn, Schubert, Rutter en Bach. Medewerking wordt verleend door een voor de gelegenheid samengesteld gemengd koor van Nederlandse zangers. Op 4/6 werken de musici mee aan een bijzondere kerkdienst in de Cunerakerk te Rhenen (10.15 uur).

Hoofdstadkoor. In het jaar 2000 vindt het Hoofdstadkoor aanleiding om eens terug te kijken op de schepping van de wereld. Het koor doet dat met een uitvoering van Haydns 'Die Schöpfung' samen met het Nederlands Promenade Orkest o.l.v. Martin van der Brugge, Hieke Meppelink (sopraan), Otto Bouwknegt (tenor) en Frans Fiselier (bas). In het Amsterdamse Concertgebouw op 7/6.

Jazz

Palinckx, de controversiële Tilburgse impro-rockformatie, staat de komende dagen voor het derde jaar centraal in een driedaags festival in de theaters De Vorst en Paradox in Tilburg: Palinckx Trilfestival. Vanavond en morgenavond geeft de groep de laatste 'voorstellingen' van haar spraakmakende productie 'Palinckx dekt tafel', zaterdag geeft de groep als Pa.Linck.Xl een concert met de gastmusici DJ Donotask, pianist Daan Vandewalle en slagwerker Chris Cutler. Vanavond speelt Braaxtaal, de groep van stemkunstenaar Jaap Blonk, en 'verklankt' Han Buhrs gedichten van de Tilburgse dada-dichter Anthony Kok. Morgen speelt de Australische formatie The Necks en verkent de Amerikaanse stemkunstenares Anna Homler de grenzen tussen gesproken woord, stem en zang. En zaterdag presenteert het IBW-Instituut voor Betaalbare Waanzin- het resultaat van een maandenlang verblijf in Honduras en Spanje.

Misha Mengelbergs Instant Composers Orchestra is een van de absolute topensembles die de Nederlandse jazzmuziek rijk is. Vanwege de kwaliteit van de orkestleden, waaronder internationaal gerenommeerde musici als trombonist Wolter Wierbos, klarinettist Michael Moore en slagwerker Han Bennink. Verder staan niet alleen Mengelbergs eigenzinnige composities aan de basis van dit orkest, maar ook zijn bewerkingen van beroemde composities van jazzcomponisten als Thelonious Monk, Herbie Nichols en Duke Ellington. Stukken van Mengelberg en bewerkingen van Ellington-'oudjes' staan op het programma van een van de zeldzame concerten die het ICP Orchestra zaterdag geeft in het Amsterdamse BIM-huis.

Eric Vloeimans is een van de vijf 'leiders' van het kwintet dat zaterdag in het Rotterdamse Nighttown optreedt. De trompettist ontmoet in het kwintet kopstukken als Paul van Kemenade (altsaxofoon), Rob van der Broeck (piano), Eric van der Westen (contrabas) en John Engels (slagwerk). Ieder van hen leidt zijn eigen groepen en heeft zijn eigen muzikale voorkeuren. Met z'n vijven staat er een Nederlandse 'supergroep', waarin alle verschillende eigenschappen van de deelnemende musici samenkomen.

Pop

25 jaar Normaal. 'Alleen longemfyseem, keelkanker of de dood kan mij tegenhouden', zei zanger Bennie Jolink laatst in een interview. Waar bands als Doe Maar, Kayak en Gruppo Sportivo het succes zoeken in de comeback, gaat Normaal al gewoon 25 jaar stug door. 'Van tied tut tied' heet het deze week verschenen jubileumalbum. Het is de aftrap is voor een nieuwe serie feestconcerten, die vooral bezocht wordt door hokende blote basten uit het Oosten, befaamd om hun grenzeloze bierconsumptie. Na het spectaculaire concert gisteren in Lochem, doet de Normaal Supertenten Toer nog Beekbergen (9), Midwoud (17) Boskoop (23) en Toldijk aan.

Latin dance beats brengt onder de noemer 'The Cuba edition' enkele dynamische groepen die traditionele Cubaanse dansmuziek combineren met modernere stijlen. Optredens van Los Jovenes Clasicos del Son, het rumbagezelschap Afrekete en Orishas (son met dj). Vandaag 013 in Tilburg, morgen de Platte Zoal in Maastricht, zaterdag Muziekcentrum Schaaf en zondag Alkmaar in de Grote St.Laurenskerk, als afsluiting van het Terra festival.

Dynamo Open Air-festival, zaterdag in het Goffertpark in Nijmegen. Optredens van Iron Maiden, Korn, Methods of Mayhem, Slipknot, Testament, Sevendust en Suicidal Tendencies.

Primus. Maandag in 013 in Tilburg.

Patrick Bruel. Dinsdag Vredenburg in Utrecht.

Abel. Vandaag bij Live in Zundert en morgen op het Midzomernachtfestival in Utrecht.

Green Lizard. Vandaag Willemeen in Arnhem, morgen in Anywave festival in Zierikzee.

Heideroosjes. Vandaag Anywave festival in Zierikzee.

Osdorp Posse. Morgen bij Graspop in Baflo.

Skik. Vandaag Anywave festival in Zierikzee, morgen in Lochem, zondag Feesttent in St.Isidorush.

Spookrijders. Vandaag Akhnaton in Amsterdam, morgen Harmonie in Leeuwarden.

Tragically Hip, zondag in Paradiso Amsterdam.

Venice. Dinsdag Tivoli in Utrecht en woensdag in Nighttown Rotterdam.

Willie Nelson. Dinsdag in Paradiso Amsterdam, woensdag Paradiso Amsterdam en donderdag Oosterpoort Groningen.

Jeugd

Stripopera. Tijdens de Haarlemse Stripdagen speelt theatergroep Wederzijds de stripopera 'Dame vat Vlam'. In een duel tussen muziek en strip vat De Zingende Dame muzikaal vlam en reageert De Heer met groot geprojecteerde tekeningen op haar capriolen. Op 3 en 4/6 in het Concertgebouw Haarlem.

Assepoester verliest op het bal haar glazen muiltje, maar als de prins het weer aan haar voet schuift weet hij dat zij de zijne is. Zo gaat het niet in de musical 'Assepoester' van jeugdtheater Hofplein, waarin heden en verleden in een nieuw verhaal door elkaar elkaar lopen. Te zien 2, 3 en 4/6 in het Theater aan de Westzeedijk, Rotterdam.

Alice. Acteur Bas Dekker ontwikkelde in de laatste jaren een solo-repertoire voor literaire theaters. Voor 'Alice in Wonderland' baseerde hij zich op 'Alice's Adventure's Underground', aan gene zijde van de ratio en redelijke ordening. Op 2 en 4/6 is de solovoorstelling te zien in Theater Guido van Deth, Den Haag.

Theater na Water. De nieuwe zomervoorstelling van Theater na Water op de klipperaak De Verwondering doet van 2 t/m 4/6 de haven Nieuw Amsterdam aan en op 6 en 7/6 Oranjedorp, beide gelegen in de provincie Drenthe. Bezoekers van de klipperaak maken in de 'De vrouw van Eugene' de gearangeerde bruiloft mee van Prudence en Percy.

Young Art. In de cultuurroute 'Young Art' laten jongeren kunst zien op 'plekken die van hen zijn'. De route loopt langs streetdance, skateshows, raï-muziek, 'action-painting' en dichtkunst en eindigt in een 'streetparty'. Te zien op 3/6 rond het Mercatorplein, Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden