Holland Acht overvleugeld

De Nederlandse vrouwenacht lijkt klaar voor de Olympische Spelen, de mannen van de Holland Acht hebben nog (heel wat) werk te doen.

De vlaggenschepen van de olympische roeiploeg haalden beide met enorme voorsprong kampioensmedailles op. De vrouwen deden het mèt een baanrecord in 6.00,21. Het oude was van Canada met 6.05,62. De mannen gaven met 5.30,87 ruim zeven seconden toe op het baanrecord van Holland Acht I uit 1994: 5.23,10.

Bij de Holland Acht II stonden de gezichten ook wat minder vrolijk dan bij de uitbundige dames. Vorige week bij de wereldbeker was het ook al het geval. In München boekten de vrouwen een overwinning. De mannen reikten niet verder dan brons.

Toch was er bij de Nederlandse kampioenschappen op de Bosbaan weinig reden tot ontevredenheid. De wissel met Gijs Kind voor de door een hernia geplaagde Richard Jansen ging soepel en het euvel van de trage start in de wereldbeker in München vorige week leek bedwongen door vanaf het begin langere halen te zetten. ,,De eerste 500 meter ging in 1 minuut en 19 seconden'', meldde stuurman Merijn van Oijen. Niels van der Zwan wist geen ploeg die veel sneller zou starten.

Het verval zat in de tweede 500 meter: 1.24. Coach Korzeniowski kon daar niet vrolijk over zijn. ,,Geen commentaar'', bromde hij herhaaldelijk met een gezicht op onweer. ,,We kregen golven van de volgboot'', klaagde Van Oijen. Waarop Nico Rienks, die ongeveer zijn veertigste kampioensmedaille in de tas stopte, meende: ,,Ach, daar verlies je geen vijf seconden door. Wel weet ik dat als de Russen en Duitsers naast ons liggen, dat we dan geen vijf seconden inleveren. Dan ga je het tweede stuk zelfs harder.''

Er was derhalve best wel reden tot tevredenheid. ,,We hebben nog werk te doen'', wist assistent-coach Adriaan Lieszner. ,,Oké'', zei Niels van der Zwan, ,,maar we moeten elkaar niet de put in praten.''

Over twee weken wordt meer duidelijk tijdens de Koninklijke Maas Holland Beker op dezelfde Bosbaan. De generale repetitie voor de meeste olympische medaillekandidaten is half juli in Luzern op de Rotsee.

De kampioenschappen kenden op slechts weinig nummers spanning. Sommige olympiërs haalden een titel op in een 'vreemd' nummer. De scullers Jochem Verberne en Diederik Simon veroverden het 'blik' in de twee-zonder-stuurman. Michiel Bartman en Dirk Lippits heersten in de dubbeltwee. Adri Middag en Geert-Jan Derksen haalden, gestuurd door Merijn van Oijen, de laatste titel in de twee-met, pal voor deze oude roeidiscipline wordt afgeschaft.

Pieta van Dishoeck liet zich driemaal als kampioene huldigen. Zij scoorde een onvervalste hattrick met de skiff, dubbeltwee (met Eeke van Nes) en de acht. De Twente Vier-zonder-stuurman won zowel in de open als de lichte klasse en deed daar een nieuw baanrecord bij.

Pikant was het duel tussen de olympische kandidaten in de lichtgewicht dubbeltwee vrouwen. Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen troefden Hedi Poot en Mirjam Ter Beek twee keer af met een baanrecord. Op 24 of 25 juni roeien zij een trial voor het startbewijs in Sydney.

Bedroefde toeschouwster was Laurien Vermulst, die voor het eerst in twintig jaar een NK miste. Nederlands beste roeister in de vorige eeuw was afgedankt door Hedi Poot, met wie zij vorig jaar de dubbeltwee in het olympisch toernooi loodste. Poot vond de beslissing hard maar geloofde alleen met Ter Beek nog een kans te hebben tegen Van der Kolk en Van Eupen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden