Holland Acht in ere hersteld

Roeibond verwacht met voormalig boegbeeld meer kans te hebben op medaille in Rio

FRED BUDDENBERG

De Holland Acht, op de WK van vorig jaar nog zielloos ronddobberend op de Bosbaan, heeft weer een vooraanstaande positie gekregen in de vloot van de roeibond. Met de achtmansboot hoopt de bond op een medaille tijdens de Spelen van volgend jaar in Rio. Twintig jaar na het historische olympisch goud in Atlanta.

Samen sterk, onder dat motto besloot de technische leiding van de roeibond de Holland Acht in ere te herstellen. De afgelopen jaren hing de boot er maar wat bij en golden de de vier-zonder en de twee-zonder als prioriteitsboten. In steeds wisselende samenstellingen zakte het voormalig vlaggenschip ver weg, met als dieptepunt het missen van de A-finale op de WK in Amsterdam.

Na dat echec leek de Holland Acht definitief tot zinken gebracht, maar de roeibond gooide de reddingsboei. Besloten werd om de vier-zonder, in 2013 wereldkampioen, te integreren in de acht. Mechiel Versluis, Olivier Siegelaar, Boaz Meylink en Robert Lücken werden overgeplaatst en vormen nu met Boudewijn Roëll, Govert Viergever, Dirk Uittenbogaard en Kaj Hendriks de nieuwe Holland Acht.

Voor Hendriks kwam de gekozen oplossing van de roeibond als een welkome verrassing. De 27-jarige roeier van Triton maakte in 2013 deel uit van de vier-zonder die in Zuid-Korea wereldkampioen werd. Door rugproblemen moest hij die boot verlaten en werd hij gestald in de acht. Op de WK in Amsterdam liet hij weten dolgraag terug te willen naar de vier-zonder.

Nu gebeurt dus eigenlijk het omgekeerde en komt de vier-zonder naar Hendriks toe. "Ik kan me er wel in vinden", zegt de Utrechtse student geneeskunde. "Er is de afgelopen twee, drie jaar een brede en goede groep roeiers ontstaan. Ik denk dat we een heel snelle acht kunnen vormen."

Met de Holland Acht verwacht de roeibond meer kansen op medailles te hebben dan met de vier-zonder, waar de concurrentie groter is. In een acht wordt vaker van bemanning gewisseld en zijn de krachtsverschillen doorgaans kleiner. Volgens Hendriks speelt in de beslissing van de bond echter ook mee dat de Holland Acht een bekende term is die het goed doet in de media.

"In het verleden was de Holland Acht altijd een prioriteitsboot, en sinds het goud in Atlanta heeft dat voor veel aandacht gezorgd. Nationaal gezien is het een bekende term. Zeker nu het financieel allemaal wat lastiger is bij de roeibond, kan het een krachtige term zijn, interessant bijvoorbeeld ook voor sponsoren. En dat zou ons kunnen helpen op weg naar medailles."

Vanaf komend weekeinde gaat de nieuwe bemanning structureel trainen in de acht en op zaterdag 21 maart wacht de eerst test: twee afstaden op de Theems tegen de acht van Cambridge. Hendriks: "De Theems is een bijzondere plek om te varen. Er staat stroming en het water kan wild zijn. Je moet echt kennis hebben van de rivier om daar succesvol te zijn. Het is een heel ander type wedstrijd dan onze klassieke wedstrijd over twee kilometer."

De Europese kampioenschappen van eind mei in Poznan vormen de eerste serieuze graadmeter voor de nieuwe boot, die afwisselend zal worden gecoacht door Mark Emke en René Mijnders. "Dat is echt belangrijk", beseft Hendriks. "De prestaties daar zeggen iets over de verwachtingen voor het WK in augustus en de olympische kwalificaties van volgend jaar. Op de EK zal blijken of de acht een goed keus is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden