Holland Acht II kwalificeert zich met machtsvertoon voor Syndey

De weg naar Sydney is ingeslagen. Het goud is nog lang niet binnen, maar de Holland Acht II weet de legendarische gouden Holland Acht wel al in recordmania te overtreffen. Gisteren zette de acht op de Henley Rowing Course in St. Catharines, Canada, een nieuwe toptijd neer: 5.22,80.

In juli had dezelfde acht tijdens de serie van de Rotsee Regatta in Luzern met 5.23,15 het wereldrecord van Holland Acht I uit 1996 van 5.23,90 (Duisburg) voor de eerste keer gebroken.

De sterke mannen Adri Middag, Derk Fontein, Niels van der Zwan, Stefan van Dongen, Geert-Jan Derksen, Gijs Kind, Joeri van Leeuwen, Nico Rienks en stuurman Merijn van Oijen wonnen de spannende herkansingsrace tegen Roemenië, Australië en aartsvijand Duitsland, kwamen indrukwekkend in de finale en wisten zich meteen verzekerd van een startbewijs voor de Olympische Spelen van 2000. Nederland zal het goud van Atlanta in elk geval verdedigen.

De superrace met het wereldrecord was het hoogtepunt op een zeldzaam sterke roeidag van Nederland op wereldniveau. In de slotserie herkansingen kwamen zeven boten in actie. Vijf kwalificeerden zich voor de halve finales op vrijdag, twee voor de finale van zondag. Naast de Holland Acht plaatste ook de vrouwenacht zich voor de strijd om het eremetaal. De ticket naar Sydney is nog niet geheel zeker, daarvoor is zondag minimaal de vijfde plaats vereist.

Oranje heeft in St. Catharines nog kans om acht boten voor Sydney in te schrijven. Lukt het niet dan zijn er volgend jaar in een speciaal kwalificatietoernooi nog een paar plaatsen te vergeven. Het gros wordt in Canada bekend. Naast acht olympische disciplines zijn er nog medaillekansen in de lichte skiff, lichte acht en lichte twee-zonder. In de eerste vier dagen werd een boot (twee-zonder-stuurman) uitgeschakeld en trok de ploegleiding er twee terug.

Hoe succesvol oranje in Canada is, zal de komende vier dagen blijken in de races die beslissen over medailles en olympische kwalificaties. Naast de achten gaat het om de drie dubbeltweeën (open vrouwen, licht mannen en vrouwen), vier-zonder-stuurman (open en licht) en dubbelvier mannen.

Grote opluchting was het machtsvertoon van de Holland Acht II. Het wereldrecord zal positief doorwerken op de ploeg. Had de acht gefaald zoals in de serie, dan had dat wellicht een breed negatief effect gesorteerd.

De acht liep in de herkansingen de grootste risico's en kwam er stralend uit. Aartsvijand Duitsland werd vermorzeld. Het door Michael McKay voorgeslagen Australië werd opgevangen in een raketstart en Roemenië, eveneens sneller dan het wereldrecord, werd eruitgesprint in een nimmer aflatend tempo.

De acht revancheerde een hopeloze serie. ,,Je traint toch niet het hele jaar om zo slecht te roeien'', vond aanvoerder Nico Rienks. Hij kreeg de complimenten van coach Kris Korzeniowski voor gepassioneerd roeien, nadat hij persoonlijk de boot had gepolijst. ,,Het was een boot met spirit en dat geeft iets extra's''. ,,Het was zó anders'', vond Stefan van Dongen. Geert-Jan Derksen was kapot na afloop, maar bracht toch trots uit: ,,Goed hè?'' ,,Mooi dat we binnen een jaar twee keer een wereldrecord roeien'', zei Adri Middag. De finale gaat zondag tegen titelverdediger Verenigde Staten, Rusland, Roemenië, Groot-Brittannië en Italië.

De vrouwenacht, met opnieuw Annemieke Eijgelaar voor de geblesseerde Carin ter Beek, kwam iets minder overtuigend in de finale: derde achter Duitsland en Canada. De finale was in ieder geval bereikt en dat verleidde slagroeister Nelleke Penninx tot de uitspraak: ,,We hadden gladiolen en niet de dood.'' ,,De ploeg kan beter'', vond coach Henk-Jan Zwolle, ,,het hoeft niet veel te zijn om mee te doen voor de medailles.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden