Holland Acht hoopvol naar finale

De nestor (Diederik Simon) was het eens met de benjamin (Roel Braas) en de trainer-coach (René Mijnders) sprak het toonaangevende roeiduo gisteren op Lake Eton Dorney zeker niet tegen: de Holland Acht kan tijdens de olympische finale op het podium belanden.

Maar, zo zeiden ze onafhankelijk van elkaar, dan zal de Nederlandse ploeg morgen de beste race van een turbulent seizoen moeten laten zien. "Het gaat erom spannen", blikte Mijnders na de geslaagde herkansing (derde) hoopvol vooruit.

De Holland Acht heeft een perfecte race nodig om een medaille te pakken. Goud lijkt uitgesloten. Wereldkampioen Duitsland is de afgelopen drie jaar al 35 races op rij ongeslagen. Voor de andere plakken komen olympisch kampioen Canada (gisteren tweede), Groot-Brittannië (gisteren eerste), de Verenigde Staten (zaterdag winnaar van een serie) en Oranje het meest in aanmerking. Australië (gisteren vierde) is een outsider in de finale.

"We zullen nog beter en sneller moeten starten", meende de 25-jarige Braas, de enige debutant in het selecte gezelschap. "Dan kunnen we meteen goed in het spoor van de voorste boot blijven. Met ons middenstuk en onze eindsprint zit het wel goed. Als we gezamenlijk doen wat we moeten en kunnen doen, zit er zeker een medaille in. Dan hoeven we nog niet eens boven onszelf uit te stijgen."

Ook Simon toonde zich realist én optimist. "Onze herkansing was goed, maar nog niet goed genoeg. We moeten de race na de start harder maken. Hoe? Door nog harder te pompen. Er moet nog wel een tandje bij als we in de finale een medaille willen halen. Maar dat zit er in."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden