Holland Acht haalt nipt zijn gelijk

Roeiers plaatsen zich met bronzen WK-plak voor Olympische Spelen. Vrouwen missen ticket op vele meters.

ELINE VAN SUCHTELEN

Een laatste krachtige haal. Dat heeft de Holland Acht nodig om de Nieuw-Zeelandse boot in te halen op de finish van de WK-finale op het Franse meer van Aiguebelette. Een fractie voor de eindstreep liggen de Nieuw-Zeelanders nog op brons. Engeland (eerste) en Duitsland (tweede) zijn niet meer te achterhalen. Oranje perst die laatste haal er nog uit. Acht mannen, één stuurman. Op zoek naar succes, naar olympische kwalificatie en een medaille. Roem waarnaar verlangd werd op het populairste nummer in de roeisport.

De mannen doen die laatste krachtsinspanning, terwijl hun lichamen volledig verzuurd zijn. Dan gaat de boot over de eindstreep. Het scheelt bijna niets, is met het blote oog amper waar te nemen. Met een voorsprong van 0,13 seconden op Nieuw-Zeeland wint Nederland brons. Een verschil van centimeters.

Lachende gezichten in de boot. Blijdschap, maar ook opluchting, want kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio van volgend jaar, waarvoor een plek bij de beste vijf volstond, is binnen. En na lang wachten een medaille; de Holland Acht won voor het laatst een WK-medaille in 2009.

Een jaar geleden was dat succes nog heel ver weg. Op de WK in eigen land, op de Amsterdamse Bosbaan, was de Holland Acht niet langer een prioriteitsboot van de roeibond. De olympisch kampioenen van 1996 presteerden daarvoor te weinig.

In plaats daarvan was de Holland Vier, die in 2013 wereldkampioen werd, verkozen tot het vlaggenschip van de Nederlandse roeiers. De nieuwe succesboot wist voor eigen publiek het succes echter niet te herhalen. De mannen werden vierde, op twee seconden van het brons.

De Holland Acht completeerde toen het drama door de A-finale te missen, net als de vrouwen. Met slechts één medaille, op een niet- olympisch nummer, werd de mondiale titelstrijd van vorig jaar een desastreus toernooi voor Nederland.

Terug naar de tekentafel dus, voor een paar rigoureuze veranderingen. De Holland Acht werd in ere hersteld. De roeibond besloot de Holland Vier op te offeren en die mannen, Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Robert Lücken en Olivier Siegenaar, in de Acht te zetten. Kaj Hendriks, Boudewijn Röell en Peter Wiersum behielden hun plek. Tone Wieten en Dirk Uittenbogaard kwamen erbij.

De metamorfose had in het Poolse Poznan, waar de Europese kampioenschappen werden gevaren, nog niet het beoogde resultaat. Oranje kwam niet verder dan de zesde plaats. Op de wereldbekerfinale in Zwitserland ging het al beter: Nederland werd vierde, vlak achter brons.

De filosofie achter de wisseling van de wacht is gericht op het halen van olympische medailles. In de vier-zonder is de concurrentie erg sterk, waardoor eremetaal volgens de roeibond moeilijker te halen valt. Met de nieuwe samenstelling achtte bondscoach Mark Emke de Holland Acht nu wel in staat topprestaties neer te zetten. Daarin kreeg hij gelijk.

Nu het olympische startbewijs binnen is, moeten de roeiers met elkaar gaan vechten om een plek in de boot. Het brons betekent nog niet dat de atleten individueel al zeker zijn van de Spelen. In Rio moet de sterkst mogelijke samenstelling in de boot zitten. Daarbij wordt ook gekeken naar wat andere landen doen. Ook die zouden in het jaar voor de Spelen nog sterke mannen uit andere boten kunnen halen om hun grootste boot te versterken.

Zo blij als de mannen gisteren waren, zo teleurgesteld waren de vrouwen. Die hadden zich in het begin van de week nog direct gekwalificeerd voor de A-finale door als tweede over de streep te komen.

De Holland Acht won in Peking zilver en was in Londen met het brons goed voor de enige roeimedaille voor Nederland. Daarna bleven grote prijzen uit. En op het Franse meer ging het, gistermiddag, weer mis. Nederland begon goed en lag een tijdje derde, achter Groot-Brittannië en de ijzersterke Amerikaanse vrouwen. Daarna zakte de boot weg, terwijl de rest van het veld opkwam. Boot na boot voer Oranje voorbij. Zelfs de Russen, die het grootste gedeelte van de race laatste lagen, haalden de Nederlandse roeisters nog in.

Terwijl de mannen het komende jaar de puntjes op de i kunnen zetten, moeten de vrouwen nog een jaar knokken voor een ticket naar Rio. Ze kunnen dat alleen via een omweg bemachtigen, op een olympisch kwalificatietoernooi.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden