Hola!

Te oordelen naar de kijkcijfers loopt het goed af met de NCRV-onderneming 'In naam der koningin'. Dik een miljoen kijkers hadden dinsdag voor de eerste aflevering een 7,4 over. Dat zijn heel aardige cijfers voor een kennismakingsaflevering. Dat moest ook wel. Het gaat om de duurste dramaserie ooit op de Nederlandse tv vertoond. Er zijn maar vijf afleveringen en dus moest de serie er meteen stáán. Een ruime publiciteit heeft daarvoor gezorgd. Misschien was dat ook wel de reden dat het me niet allemaal meeviel.

RUUD VERDONCK

Het verhaal is in de voorpubliciteit grotendeels weggegeven. Dat betekent dat de serie in zichzelf een nieuwe of andere dimensie moet hebben, een spanningsboog die langs toch nog verrassende ontwikkelingen loopt. Daaraan ontbrak het. De eerste aflevering van 'In naam der koningin' was een kalme vertelling waar je gewoon voor kon gaan zitten en dan werd alles vanzelf duidelijk. Misschien is een introductie op die manier ook wel nodig wanneer er zoveel mensen naar zo'n serie móeten kijken. Daarom maar even wachten op aflevering twee.

Iets heel anders. Maandagavond, toen het sectiebestuur betaald voetbal vergaderde over Sport 7, bezorgde 'Nova' een bijkans diverterende reportage over Frans Derks, voormalig scheidsrechter, thans voorzitter van de eerstedivisieclub Dordrecht '90. Niet zonder trots constateerde Derks om te beginnen dat ze met zuinigheid en vlijt een club hadden opgebouwd die nu, die maandag, op de vijfde plaats stond.

Hola, dacht ik, in tegenstelling tot de 'Nova'-reporter. Mij stonden de officiële tabellen van die ochtend nog bij, met Dordrecht op de tiende plaats. Voor alle zekerheid de krant erbij gehaald, en inderdaad, ook in de stand om de periodetitel was Dordrecht geen vijfde, ja vijfde van onderen, en vanwege het doelsaldo zelfs nog een plaats lager. Waarna Derks een rondleiding begon door het nieuwe spelershome van Dordrecht '90, dat gebouwd was met het geld dat Sport 7 inmiddels heeft uitgekeerd.

Hola, dacht ik, in tegenstelling tot de 'Nova'-reporter. In twee maanden krijg je zo een optrekje niet voor elkaar. Inclusief het voorbereidende gedoe om de vergunningen en de daadwerkelijke bouw ben je met zoiets makkelijk een jaar zoet; dat wil zeggen, dat was al rond op papier vèr voor Sport 7 zelfs maar bestond of een naam had. Dat geld moet toch echt volgens de begroting van een heel andere post zijn weggehaald. Anders moet er nog een aannemer rondlopen die dagelijks een halve hartverzakking krijgt van de kijkcijfers van Sport 7.

Maar Derks was al verder, tot bij de maquette van het geheel verbouwde stadion van Dordrecht '90 waar de rest van de centen die de club verdiende aan dat sportkanaal in worden gestoken. Nog trotser werd Derks: hij betaalde dit seizoen zelfs minder dan vorig jaar voor zijn spelersgroep. Jaha, al die andere clubs maar hun miljoenen in spelers steken, maar hij wist wel beter: over zeven jaar trekt Dordrecht '90 Europa in of zo.

Hola, dacht ik, dat beleid kun je zien aan de stand op de ranglijst van heden. Maar toen was, zonder verdere duiding, het verhaal van Derks al rond en stond hij te Zeist voor de camera het nummer van de moderne, verantwoorde sportbestuurder nog wat meer diepte te geven. De werkelijkheid achter zijn boodschap moest elke kijker zelf maar verzinnen: als Sport 7 op de fles gaat zit de Dordtse club zwaarder in de problemen dan wanneer ze van dat geld spelers hadden ingekocht. Als het waar is wat Derks vertelde.

Zou Derks trouwens aandelen in Endemol hebben gekocht en dinsdag met de overige beursklanten hebben staan juichen omdat Endemol z'n aandeel in het sportkanaal verkocht aan de particulieren Van den Ende en De Mol? Ik zal van dat gespeculeer nooit wat snappen, anders dan dat de lui gevaarlijk zijn voor een democratie. Hebben ze met moeite een aandeeltje Sport 7 veroverd, met de verzekering dat het kanaal in zeven jaar tijd meer dan een miljard gulden van de veel grotere winst aan de KNVB over zal dragen, hebben ze veertien dagen eerder alle bespiegelingen van Endemol over Sport 7 voor zoete koek geslikt, zich niet bekommerd om andere berichten over kijkcijfers en reclame-inkomsten, zelfs niet eens notie gehad van het vermoeden dat er onderhand per dag veel geld bij dat hele gedoe moet, maar gevochten om de aandelen, staan ze nu te juichen omdat ze het risico van winst of verlies te groot vonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden