Hoi, wij zijn Afterpartees

interview | In Groningen begint vanavond Eurosonic, zaterdag gevolgd door Noorderslag. Vier dagen lang nemen meer dan 300 bands uit heel Europa bezit van de provinciestad. Veel ervan komen uit IJsland. En eentje komt uit het Limburgse Horst, en heet Afterpartees.

JORIS BELGERS

Een jaar geleden speelden ze op Noorderslag. En komende zaterdag staat Afterpartees er weer. Daar, in Groningen, in de Oosterpoort, waar de dwarsdoorsnee van de Nederlandse popmuziek zich aan het publiek presenteert.

Een jaar geleden was het vijftal buiten de dorpsgrenzen van het Limburgse Horst nog grotendeels onbekend. Nu geldt het gitaarbandje als een van dé Nederlandse beloftes voor 2015. In het jaar tussen de twee Noorderslagen is een hoop gebeurd. Ze tekenden bij platenlabel Excelsior, speelden tientallen shows, en sleutelden aan debuutalbum Glitter Lizard dat volgende week eindelijk verschijnt.

Tussen die Noorderslagen is de band in elk geval wat serieuzer geworden. "Tenminste, we zijn de muziek serieuzer gaan nemen. Onszelf niet hoor", zeggen zanger Niek Nellen en gitarist Sjors Driessen, terwijl ze in een Amsterdamse televisiestudio wachten op de soundcheck voor 'De Wereld Draait Door'. Daar mogen ze die avond een minuutje vullen met hun single 'Girls Like You'.

"Melodieuze gitaarlijnen with a rock 'n roll attitude", zo omschrijft Nellen zijn eigen muziek. Driessen: "Man, wat klinkt dat fout. Laten we zeggen dat we... tja, genres. Altijd lastig. We houden van verwijfde punk. Gespeeld door jongens."

"Ik wou dat er meer vrolijke gitaarmuziek op de radio kwam", mijmert Nellen. Driessen: "Ik heb zo'n hekel aan die bands die te veel drums gebruiken. En dan geen snare, alleen maar toms. Die Lion King-sound, bah." Nellen: "Het is de schuld van Mumford & Sons. Daar is het mee begonnen."

Afterpartees willen gewoon muziek maken die mensen leuk vinden. En vervolgens willen ze die mensen vanaf het podium een leuke avond bezorgen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Goed, de band wordt flink geholpen door de aanstekelijk podiumpersoonlijkheid van frontman Nellen - één van de redenen waarom het bandje op de radar van Excelsior verscheen.

Na de soundcheck horen ze dat het muziekminuutje bij 'DWDD' is geschrapt. Wegens de aanslagen in Parijs. Dus hop, weer in het busje, terug naar Horst, terug naar Noord-Limburg. Want daar komen de vijf jeugdvrienden vandaan. Broers en neven van elkaar, die als ukkies opkeken tegen de Heideroosjes, hun beroemde dorpsgenoten. Toen ze nog nauwelijks gitaren konden vasthouden speelden ze een tijdje in een coverbandje, de Weideroosjes. En zoals zovelen in kleine Limburgse dorpjes sloegen ze in de kerkelijke jeugdsoos hun eerste akkoorden aan.

"Wat je in Horst kunt doen is rozen oculeren, zwemmen in de kasteelvijver, of een bandje beginnen", zegt Nellen. En ze versleten verschillende bandjes, hele slechte, voordat ze elkaar vonden. Driessen: "Voor Afterpartees waren er al twee bands doodgegaan. Niet dat we hier nou meteen zulke hoge ambities mee hadden."

Goed, één ambitie dan: verder komen de kantines en jeugdsozen rond hun geboortedorp. Maar dan moesten ze toch een paar dingen iets serieuzer aanpakken. Niet bij elke repetitie na twee liedjes blowend op de bank films gaan zitten kijken. En niet telkens te laat komen voor repetities of optredens. Zo wil Driessen zich nog even verexcuseren bij de bezoekers van het aspergefestival in Grubbenvorst, twee jaar geleden. Nellen: "Man man man, dat was echt verschrikkelijk."

Driessen: "We moesten beginnen toen ik de post nog aan het rondbrengen was. Ik wist niet dat we al zo vroeg zouden spelen. Daarna was ik mijn gitaar vergeten." Nellen: "Ooit maken we het goed, hoor, daar in Grubbenvorst.

"Een heel groot gedeelte van in een band zitten is je shit voor elkaar hebben. Je hebt er niks aan als je ergens komt en je moet van iemand anders een gitaar lenen omdat je die bent vergeten", zegt Nellen over het soort dingen die je door schade en schande leert.

"Op een gegeven kwamen er shows waarvan we dachten, ho, daar moeten we toch wel ons best voor doen. Zoals in de Kelderbar van de Vera in Groningen." Daar werden ze eigenlijk vanuit het niets voor gevraagd nadat de Groningse band Traumahelikopter Horst had bezocht en onder de indruk was van de jonge Limburgers. Later speelde Afterpartees op een afterparty van Vampire Weekend. Daarna in het voorprogramma van Mikal Cronin. En dan was er natuurlijk nog Pinkpop.

Als je dan elke nacht met dat busje helemaal terug naar Horst moet, is er weinig ruimte voor een zuipend rocksterrenbestaan. Goed, soms worden er nog wel eens gaten in de avond geboord. Soms gaat er nog wel eens iets kapot. "Maar wij zijn lieve jongetjes, hoor. We ruimen altijd alles netjes op."

Het zou al schelen als ze schandalig beroemd zouden worden en Excelsior een nightliner voor ze zou regelen, denkt Nellen. Zo'n grote tourbus die ze overal heen rijdt. "En ooit wil ik dat middelbare schoolmeisjes onze bandnaam met Tipp-Ex op hun etuitje schrijven. Dan hebben we het gemaakt. Als dat gebeurt, zijn we klaar."

Afterpartees speelt zaterdag in de Oosterpoort op Noorderslag, hun debuutalbum Glitter Lizard verschijnt komende maandag, 19 januari.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden