Hogesnelheidstreinen in Frankrijk gesaboteerd

De onderhandelingen tussen de Franse regering, werkgevers en vakbonden worden er niet gemakkelijker op na sabotage-acties op tgv-trajecten. Op de hogesnelheidslijn naar het zuidwesten, de LGV-Atlantique, woedde een grote brand, en ook in andere delen van het land is op verschillende lijnen schade toegebracht. Wisselschakelaars zijn afgesloten, kabels en bedieningspanelen in brand gestoken. Veel tgv’s kunnen alleen over de gewone rails rijden. De Franse spoorwegen SNCF waarschuwt dat de vertragingen voor de tgv’s tot vier uur kunnen oplopen.

Jaap Meijers

De Franse spoorwegen SNCF wijzen naar militante stakers die de onderhandelingen willen bemoeilijken. De spoorwegen en de Parijse metro liggen al dagen plat wegens een conflict tussen de regering-Sarkozy en transportbonden over pensioenregelingen.

De meeste werknemers bij de spoorwegen en metro zijn sinds vandaag weer aan het werk, in afwachting van de uitkomst van de onderhandelingen. President Nicolas Sarkozy zei gisteren dat hij vasthoudt aan zijn pensioenplannen, volgens welke werknemers in de transport- en energiebranche twee en een half jaar langer moeten doorwerken. Wel is de president bereid om op andere terreinen toe te geven.

De sabotage-acties lijken de interne interne verdeeldheid bij de transportbonden bloot te leggen. De voorman van de CGT-spoorwegen Didier Le Reste wees de acties af als ’ongehoord en gepleegd door lafaards’. De algemeen secretaris van de CGT, Bernard Thibault hield nog een slag om de arm: „Is dit een provocatie, is het manipulatie, ik weet nog niets in dit stadium, maar men wil ons afleiden van de kern van het conflict, en dat is de toekomst van de gepensioneerden.”

Eric Woerth, minister van uitgaven was feller en zei dat de sabotages bewijzen dat dat het deze militanten niet meer om de stakingsdoelen gaat, maar ’om ideologie’. De vakbond van SCNF-machinisten, de FGAAC, richtte zich in een oproep op ’zekere individuen’ die kennelijk iedere onderhandeling afwijzen, en andersdenkenden intimideren. De bond citeert getuigen van vakbondsleden die slachtoffer zijn van beledigingen, van wie autobanden zijn doorgestoken en kluisjes besmeurd.

Sarkozy heeft ondertussen nog steeds het merendeel van de Fransen achter zich: net als in een peiling van een maand geleden vindt 68 procent van de Fransen de transportstakingen niet gerechtvaardigd en staat achter de harde opstelling van de president, volgens dagblad Le Figaro.

De leraren, werknemers bij de posterijen en andere ambtenaren zijn sinds vandaag weer aan het werk, na een staking van een dag. Wel dreigen hun bonden dat er komende maanden meer acties volgen tegen de plannen van de regering om meer dan 20.000 banen te schrappen. Verschillende universiteiten verkeren nog in staat van wanorde door de studentenprotesten tegen Sarkozy's hervormingsplannen voor het hoger onderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden