Hogeschool Utrecht: Doof meisje kan geen journalistiek studeren
Belachelijk vindt de zeventienjarige Lisa Hinderks het dat de Hogeschool Utrecht haar ontraadt aan de opleiding journalistiek te beginnen. Ze is doof, maar zou niet weten waarom ze deze studie niet zou kunnen volgen. "Doven moeten dezelfde dingen kunnen doen als horenden", schreef ze deze week op haar Facebookpagina, die al door achthonderd mensen is gedeeld.
Hinderks meldde zich in het voorjaar aan voor de opleiding, werd ingeloot en voerde daarna gesprekken met de hogeschool over haar handicap. Die waarschuwde haar dat vier audiovakken struikelblokken gaan vormen, waardoor ze moeilijk haar diploma zal kunnen halen.
Als voorbeeld noemt een woordvoerster het afnemen van interviews op locatie. Hinderks hoort geen achtergrondgeluiden en weet niet of de spreker hard of zacht praat.
"Daar kan een tolk bij helpen, maar de vraag is of je dan niet het werk van de tolk beoordeelt in plaats van degene die het vak moet volgen. We kunnen ook niet afwijken van het studieprogramma. Dan ga je knibbelen aan de kwaliteit van een diploma."
Programma niet veranderen
Maar voor een dove student hoeft het curriculum helemaal niet op de schop, zegt een woordvoerster van de NVAO, die opleidingen accrediteert en er daarbij op let of opleidingen 'toegankelijk en studeerbaar' zijn voor studenten met een functiebeperking.
"Als deze studente een radio-uitzending niet kan volgen, hoeft het programma niet te veranderen, maar moet de opleiding ervoor zorgen dat ze die wél kan volgen. Bijvoorbeeld met behulp van een tolk."
Ook een woordvoerster van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) denkt dat Lisa Hinderks met wat aanpassingen best journalistiek kan studeren. "Alleen als je op geen enkele manier geschikt te maken bent voor een studie, kun je zeggen dat het niet haalbaar is om een diploma te halen. Als je doof bent en het conservatorium wilt doen bijvoorbeeld."
Ze wijst ook op recente uitspraken van de CGB die gehandicapte jongeren in het gelijk stelden. Zo mocht een mbo-instelling een student die door broze botten in een rolstoel zit, niet weigeren voor een opleiding tot pedagogisch werk. Een school in Maastricht die een leerling afwees vanwege zijn dyslexie, kreeg ook een tik op de vingers.
Bedrijfscommunicatie
De hogeschool heeft aan Hinderks voorgesteld om bedrijfscommunicatie te gaan studeren. Daar kan ze ook stukken leren schrijven, maar hoeft ze niet met geluid te werken.
Lisa Hinderks zelf heeft besloten een ietwat andere weg in te slaan. Ze gaat nu een opleiding tot docent Nederlands volgen.
undefined