Hogeschool Amsterdam doet meer voor vluchtelingstudenten

Meer taalondersteuning, meer studiebegeleiding en meer hulp bij het leren netwerken in Nederland.

Zo wil de Hogeschool van Amsterdam (HvA) voorkomen dat vluchtelingstudenten voortijdig uitvallen en hen beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. Om die intenties te onderstrepen, tekent de hogeschool vandaag een conventant met UAF, de stichting voor vluchtelingstudenten.

Met die handtekening sluit de hogeschool zich ook aan bij Scholars at Risk. Via dat programma kunnen wetenschappers die in hun thuisland worden bedreigd tijdelijk naar Nederland komen om te werken. Verder wil de HvA studenten, docenten en buurtbewoners met film en debat kennis laten maken met de 71 vluchtelingstudenten die de school telt.

Wennen aan de Nederlandse taal en de onderwijscultuur is voor veel van deze studenten moeilijk, zegt een woordvoerder van de HvA. "Docenten spreken vaak in spreekwoorden die zij niet kennen. Wat betekent het bijvoorbeeld om iets niet onder stoelen of banken steken? Ze zijn het ook niet gewend om zelfstandig te werken, te discussiëren in de klas of hun mening te uiten. Daar worden ze in hun eigen land om vervolgd."

Ook het solliciteren levert vervolgens vaak problemen op.

"Ze vinden het moeilijk dat het bij een sollicitatie om henzelf gaat. Ze benoemen in hun brief de verkeerde dingen", zegt programmamanager Nancy Tuhuteru, die dat met netwerktrainingen en sollicitatietips wil aanpakken.

"De begeleiding kan nog beter", zegt ook Mariëtte Flipse van UAF. Het convenant mag dan niet verplichtend zijn, het laat volgens haar wel zien dat de HvA serieus werk wil maken van de begeleiding van studenten met een vluchtelingachtergrond. Haar hoop is dat meer onderwijsinstellingen zullen tekenen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden