Hogeschool aansprakelijk voor vertraging studenten medische hulpverlening

Studenten medische hulpverlening kunnen op de ambulance werken, de spoedeisende hulp of in operatiekamers. Beeld ANP XTRA

De Hogeschool Utrecht is aansprakelijk voor de studievertraging van studenten medische hulpverlening. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem zojuist in hoger beroep besloten. Die uitspraak kan de Hogeschool Utrecht miljoenen kosten en kan gevolgen hebben voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Hogeschool Rotterdam.

De zaak is door het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) aangespannen namens vijf studenten. Zij eisen twintigduizend euro, per jaar studievertraging. Dat zijn niet alleen de kosten voor een langere studieperiode, maar ook voor gederfde inkomsten en minder pensioen doordat de studenten later op de arbeidsmarkt komen. De studievertraging varieert volgens het LSR van een tot drie jaar.

Die vijf zijn slechts het begin. Bij het LSR hebben zich 110 studenten gemeld van de opleiding medische hulpverlening in Utrecht. Verder heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar 54 studenten zich meldden, vorige week een vergelijkbare zaak verloren en is het LSR in gesprek met de Hogeschool Rotterdam. Daar hebben 35 studenten zich gemeld.

Het gerechtshof heeft vandaag nog geen uitspraak gedaan over de hoogte van schadevergoeding, die komt naar verwachting binnen een half jaar.

Probleem

De zaak draait om een lang lopend probleem met studenten medische hulpverlening. Die opleiding werd in 2010 gestart, omdat er enorme behoefte zou zijn aan ambulancemedewerkers en zorgverleners die op de spoedeisende hulp of in operatiekamers medische handelingen mogen uitvoeren.

De opleiding werd meteen razend populair. Maar studenten liepen al snel tegen een probleem aan, namelijk dat het beroep van medisch hulpverlener tot 2017 niet geregistreerd stond in het BIG-register, waar bijvoorbeeld ook artsen en verpleegkundigen in staan. De ziekenhuizen en ambulancediensten waar studenten stage zouden gaan lopen, wilden de studenten daarom niet opleiden. Want waarom tijd en geld besteden aan de opleiding van iemand die uiteindelijk niet zelfstandig aan de slag kan?

Dat had de hogeschool moeten weten, oordeelt de rechtbank opnieuw. In maart 2016 verloor de Hogeschool Utrecht de eerste zaak van studenten, waarna de school in hoger beroep ging. Het tekort aan stageplekken is te wijten aan omstandigheden die de school van te voren had kunnen uittekenen, zegt de rechter. Opleidingen moeten studenten in staat stellen om binnen een redelijke termijn af te studeren en dat heeft de opleiding medische hulpverlening niet gedaan.

De Hogeschool Utrecht laat weten dat het de uitspraak bestudeert.

Lees ook:

Het begon zo mooi, in 2010. Wat ging er mis met de opleiding medische hulpverlening?  Een reconstructie.

En: in mei 2017 werd de BIG-registratie geregeld voor een periode van vijf jaar. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden