Hogere zorgpremie dreigt door eis DNB

De Tweede Kamer is bang dat de premies voor de zorgverzekering volgend jaar omhooggaan. De verzekeraars moeten van De Nederlandsche Bank (DNB) 300 miljoen euro meer eigen vermogen hebben. Daardoor zouden de premies met 25 euro stijgen.

CDA en PvdA hebben woensdag opheldering gevraagd aan minister Ab Klink (Volksgezondheid). De SP wijt de dreigende premiestijging aan doorgeschoten marktwerking.

Nu is er nog een potje voor verzekeraars die veel meer moeten uitkeren dan hun collega's. Nu dit systeem wordt afgebouwd, gaan ze meer risico lopen. Daarom moeten ze zelf meer reserves hebben om klappen te kunnen opvangen. PvdA en SP noemen dit ’dood geld’ dat niet aan zorg uitgegeven wordt. Ook het CDA wil van Klink weten of de zorgverzekeraars de komende jaren steeds grotere reserves moeten gaan aanleggen.

De zorgverzekeraars waren onaangenaam verrast door de aangescherpte eisen van De Nederlandsche Bank. Sinds de invoering van het huidige stelsel van zorgverzekeringen zijn de voorwaarden die worden gesteld aan de hoogte van het eigen vermogen, niet veranderd. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) klaagt dat het besluit van DNB volkomen uit de lucht komt vallen.

De zorgverzekeraars zijn net bezig de premies voor 2010 vast te stellen. Voor 15 november moeten ze hun klanten de polis voor volgend jaar aanbieden. Ze hebben nu nauwelijks nog de gelegenheid de grotere reserves te verrekenen in hun premies.

Op Prinsjesdag ging minister Klink er nog van uit dat de zorgpremie slechts met 20 euro zou stijgen naar 1085 euro. Dit is een verwacht gemiddelde. De zorgverzekeraars stellen zelf de premie vast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden