'Hogere tabaksprijs levert schatkist niet veel op'

Het gaat minister van financiën Jan Kees de Jager niet lukken 200 miljoen euro aan extra accijnzen binnen te halen uit de verhoging van de prijs van sigaretten. Dat zegt Robert Wassenaar, woordvoerder van Philip Morris.

Volgens de sigarettenfabrikant zullen rokers overstappen op shag - waarop lagere accijns zit - of ze gaan hun rookwaar kopen in het illegale circuit (smokkel of Chinese namaaksigaretten). Rokers in grensgebieden zullen goedkopere tabak halen uit Duitsland en België.

Per vandaag kost een pakje Marlboro (19 stuks) 5,20 euro, dat is een verhoging van 40 cent. Van die 40 cent extra is 26 cent btw en accijns, de andere 14 cent is voor de fabrikant. Niet iedere fabrikant verhoogt de prijs overigens evenveel als Philip Morris.

Volgens Philip Morris zullen door de forse verhoging in één keer veel meer rokers overgaan tot illegale aankopen en grensaankopen. De waarschuwing van de fabrikant is niet uit de lucht gegrepen. In 1991 waarschuwde een topambtenaar van het ministerie van financiën de toenmalige minister Wim Kok (PvdA) al voor een te drastische verhoging van de tabaksaccijns. Hij schreef Kok: ¿In 1984 leidde een prijsverhoging van 40 cent per pakje sigaretten tot een zodanige vermindering in het verbruik dat de geraamde meeropbrengst van 290 miljoen gulden aan accijns, uiteindelijk nihil bleek te zijn.¿

Volgens het expertisecentrum voor tabakspreventie Stivoro is de jongste prijsverhoging van 40 cent nog lang niet genoeg. Stivoro pleit voor schoksgewijze verhoging, omdat dit het roken ontmoedigt. ¿De prijs had minstens met een euro omhoog gemoeten¿, zegt woordvoerster Fleur van Bladeren.

De huidige prijsmaatregel is echter niet genomen met het oog op de volksgezondheid. De accijnsverhoging is onderdeel van de bezuinigingsoperatie van het kabinet.

Volgens Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, moet minister Schippers (Volksgezondheid) veel zwaarder inzetten op terugdringing van het aantal rokers. ¿Schippers wil niet betuttelen, maar ze heeft op het gebied van het rookbeleid niet in de gaten wat er in Nederland eigenlijk aan de hand is.¿

Meijerink: ¿Nederland slaat in Europa een slecht figuur. We lopen ver achter. Daarom zijn wij voor sprongsgewijze verhoging van de tabaksaccijns. Rokers moeten afgeschrikt worden.¿

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden