Hogere studie-eisen verlagen het aantal uitvallers

Erasmus Universiteit Rotterdam Beeld ANP
Erasmus Universiteit RotterdamBeeld ANP

Leg de lat hoger, dan lukt het meer studenten om eroverheen te springen. Deze les valt te trekken uit een proef onder eerstejaars in de sociale wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Die moesten vorig jaar voor het eerst alle zestig punten van het studiejaar halen om te voorkomen dat ze meteen al na het eerste jaar zouden worden weggestuurd. De universiteit hoefde toen niet méér studenten weg te sturen, maar juist minder.

Tot studiejaar 2010-2011 moesten studenten sociale wetenschappen in hun eerste jaar minstens veertig studiepunten halen van de zestig die elk jaar telt. Pas in de loop van hun tweede jaar hoefden ze de rest van die zestig te halen. Veel studenten zochten de grenzen van die soepele regels op en liepen daardoor vertraging op.

Met de strengere eisen wilde de Erasmus Universiteit ervoor zorgen dat eerstejaars voortaan zonder de ballast van een achterstand aan het tweede jaar beginnen. Niet alleen moeten ze alle studiepunten halen, ook is het aantal herkansingen voor tentamens teruggebracht. Daar staat tegenover dat ze voortaan niet voor alle vakken een voldoende hoeven te halen. Een vier voor het ene vak kunnen ze compenseren met een goed cijfer voor een ander, zolang ze over het hele studiejaar maar boven de zes gemiddeld blijven.

Dat blijkt te werken. Aan de faculteit haalden nu meer studenten meteen in het eerste jaar alle zestig studiepunten dan daarvoor in de eerste twee studiejaren samen. Veel studenten hadden daar geen enkele herkansing voor nodig. Wel blijkt ruwweg de helft van de eerstejaars, bij bestuurskunde zelfs bijna twee derde, met één of meer onvoldoendes naar het tweede jaar over te gaan.

Inmiddels zijn bijna alle opleidingen van de Erasmus Universiteit begonnen met dezelfde proef. Afhankelijk van de resultaten daarvan besluit de universiteit of ze de strengere regels definitief gaat invoeren. Daarbij zal ze ook laten meewegen of de nieuwe regels haar niet te veel studenten kosten. De sociale wetenschappen trokken na de invoering ervan duidelijk minder studenten dan daarvoor. "Maar het is lastig te zeggen of die proef ook echt de oorzaak is", zegt een woordvoerder. "Daar gaan we zeker op letten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden