Hogere prijs voor vlees zonder antibiotica

dedemsvaart – Slachterij Plukon geeft boeren die antibiotica-vrij kippenvlees leveren sinds mei vorig jaar een premie. Het antibiotica-gebruik is daarmee met ongeveer 25 procent gedaald, zegt kwaliteitsmanager René Welpelo. Hij verwacht dat het bedrijf een verdere reductie kan bereiken.

Bij de leveranciers van scharrelkippen is de afname van antibiotica nog groter. Daar was in mei nog 40 procent behandeld met antibiotica en dat is gedaald naar bijna nul. Houders van scharrelkippen krijgen een premie van 2 cent per kilo (de normale prijs is ongeveer 1,15 euro), de reguliere pluimveehouders ontvangen een cent extra per kilo (zij krijgen normaal ongeveer 85 cent per kilo).

Door het gebruik van antibiotica in de veehouderij is resistentie tegen deze medicijnen in de humane gezondheidszorg gestegen. In ziekenhuizen zijn mensen daardoor soms moeilijker te genezen.

Steeds vaker duiken er resistente bacteriën op, zoals MRSA en ESBL. De eerste komt vaak voor in de intensieve varkenshouderij, de tweede heeft een mogelijke relatie met vlees van pluimvee.

Antibiotica worden in de bio-industrie ook vaak preventief, terwijl dieren nog niet ziek zijn, gebruikt. Een dier moet gezond blijven om zo snel en goedkoop mogelijk vlees te produceren.

Het ministerie van economische zaken, landbouw en innovatie wil dat boeren dit jaar 20 procent minder antibiotica gebruiken en in 2013 de helft minder. Een werkgroep uit de landbouw (onder meer veeartsen) kwam in november met een aantal maatregelen en de ’ambitie’ om die reductie te halen. Preventief gebruik wordt verboden.

Welpelo vindt dat het ministerie het terugdringen van antibioticagebruik te veel overlaat aan de sector. „Veeartsen zouden eigenlijk uitsluitend veterinaire zorg moeten bieden waarbij de apotheekfunctie is voorbehouden aan een onafhankelijke apotheker. De tijd dat een huisarts zijn eigen medicijnen verkocht ligt ver achter ons.”

Plukon, een van de drie grootste slachterijen van kippen in Europa, stimuleert boeren om scharrelkippen te houden. Dat kan nu, zegt het bedrijf, omdat de vraag bij de supermarkten en de consumenten groeit. Scharrelkippen zijn gezonder dan reguliere kippen en dus beter te houden zonder antibiotica. Het aandeel van dit soort pluimvee groeit bij de boeren die aan de slachterij leveren, maar is nog klein: per week 100.000 van de 4,5 miljoen kippen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden