Hogere opening Wall Street voorzien

(Novum/Betten) - Wall Street stevent donderdag af op een hogere opening, zo verwachten marktpartijen. Beleggers verwelkomen het overnamebod van Inbev op Anheuser-Busch. Ook de detailhandelsverkopen, die sterker toenamen dan verwacht, en de dalende olieprijzen stuwen de Amerikaanse futures in de plus.

Voorbeurs werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten op het hoogste niveau in zes maanden zijn beland. De toename bedroeg in mei 1,0%, terwijl economen waren uitgegaan van een stijging van 0,5%. Ook het cijfer over de maand april werd opwaarts herzien, van een negatief cijfer naar 0,4%. Retailer Wal-Mart weet voorbeurs al te profiteren.

Rond 14.55 uur noteert de future op de S&P 500-index 10,10 punten hoger op 1.345,90 punten. De Nasdaq-future wint dan 16,25 punten tot 1.943,00 punten. De future op de Dow Jones-index staat op dat moment 92,00 punten in de plus op 12.191,00 punten.

Op de obligatiemarkt noteert de tienjarige Amerikaanse T-bond 23/32 lager op 100-18/32, bij een rendement van 4,18%. De euro verliest dan 0,8% ten opzichte van de dollar op USD 1,5424. De prijs voor een vat Brent-olie in Londen heeft de daling ingezet en koerst 2% lager op USD 132,31. Olieconcerns ExxonMobil en Chevron kunnen onder druk komen te staan.

Beleggers reageren enthousiast op het nieuws dat het Belgisch-Braziliaanse InBev gisteravond een ongevraagd overnamebod van USD 65 per aandeel voorlegde aan Anheuser-Busch. Daarmee wordt de Amerikaanse brouwer gewaardeerd op USD 46,3 miljard. De combinatie, met merken als Budweiser, Stella Artois en Beck's, zou de grootste brouwer ter wereld creëren. Anheuser-Busch koerst voor de openingsbel al zo'n 8% hoger.

De geplaagde financials, die woensdag fors onderuit gingen, staan er donderdag beter voor. Morgan Stanley verhoogde zijn advies voor de sector van underweight naar neutral, terwijl ze juist voorzichtiger werden wat betreft energiewaarden. Lehman Brothers, dat woensdag nog 14% zag verdampen, staat nu op winst.

Maar het is niet alleen zonneschijn. Citigroup maakte plannen bekend om het hedgefonds Old Lane Partners op te heffen. Vorig jaar betaalde de bank nog ruim USD 800 miljoen voor het fonds, dat mede-opgericht werd door ceo Vikram Pandit. Verder bleek hypotheekverstrekker Thornburg Mortgage een verlies van USD 3,31 miljard te hebben geleden over eerste kwartaal.

Staples noteert in de elektronische voorbeurshandel opnieuw hoger. Woensdag bereikte de kantoorartikelenhandelaar een akkoord over de overname van zijn Nederlandse branchegenoot Corporate Express. Bank of America herstart het volgen van het aandeel met een buy-advies.

Naast de detailhandelsverkopen werden voorbeurs ook de jobless claims en de importprijzen vrijgegeven. De importprijzen stegen in mei met 2,3%, terwijl economen hadden gerekend een sterkere toename van 2,6%. De jobless claims kwamen juist boven verwachting uit. Het aantal ww-aanvragen steeg met 25.000 tot 384.000, terwijl de consensus op 366.000 lag.

Woensdag eindigde New York nog diep in het rood. Financiële waarden leidden de daling, op vrees voor een snellere inflatie en de beteugeling daarvan aan de hand van renteverhogingen. Ook de torenhoge olieprijs, van USD 136,38 (+3,9%) in New York, drukte op het sentiment. De toonaangevende Dow Jones-index sloot 1,7% of ruim 200 punten lager. De breed samengestelde S&P 500 tekende eveneens een verlies op van 1,7% en schermenbeurs Nasdaq leverde 2,2% in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden