Hogere bijstand als reactie op onvrede Caribisch Nederland

Kabinet komt teleurgestelde eilandbewoners deels tegemoet

Het kabinet komt de teleurgestelde bewoners van Caribisch Nederland enigszins tegemoet. Minister Ronald Plasterk (PvdA, koninkrijksrelaties) is bereid de bijstand op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba op termijn te verhogen.

Het kabinet erkent in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eilanden 'het huidige niveau van de bijstand relatief laag is ten opzichte van het wettelijk minimum loon. Daarmee is voor deze groep de bestaanszekerheid in het geding'. Plasterk wil daar verandering in brengen.

In oktober 2015 verscheen het rapport van de commissie-Spies over de leefomstandigheden op de drie eilanden, exact vijf jaar nadat deze bij Nederland werden gevoegd. De bevindingen waren niet mals: op Bonaire Sint-Eustatius en Saba domineert onvrede over de nieuwe situatie. Hoewel onderwijs en gezondheidszorg zijn verbeterd, overheerst teleurstelling. Over de armoede, die ook onder werkenden is gegroeid. Over toegenomen criminaliteit. En over de stortvloed aan nieuwe wetten en regels die Den Haag op Caribisch Nederland loslaat.

Kern van de onvrede is de belofte dat op de eilanden er een 'binnen Nederland aanvaardbaar voorzieningenniveau' zou komen. Wat dat precies betekende, bleef onduidelijk. Het zorgde voor hooggespannen verwachtingen in De West. Eilandbewoners rekenden ten onrechte op dezelfde uitkeringen en toeslagen die Nederlanders aan deze kant van de oceaan krijgen.

Het kabinet belooft nu dat er een sociaal minimum op de eilanden komt. De bijstand kan daar 'in stappen naartoe groeien'. Plasterk zegt ook toe dat Bonaire, Sint-Eustatius en Saba 'meer tijd krijgen om Nederlandse wetten over te nemen en ook blijven sommige 'Antilliaanse' wetten van kracht'.

Op de eilanden komen meer nieuwe huur- en koopwoningen, staat in de Kamerbrief. Het kabinet biedt de eilandbewoners ook hulp bij de kinderopvang aan en is het bereid de jeugdzorg op Bonaire over te nemen, wat op Sint-Eustatius en Saba al het geval is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden