Hoger wil ik, ik wil hoger op de lijst

null Beeld Berend Vonk
Beeld Berend Vonk

Vijf partijen congresseren vandaag, en bij vier is gesteggel over de kandidatenlijst. Bij GroenLinks strijdt bijna iedereen om een hogere plaats op de kandidatenlijst. Zelfs de nummer drie, Liesbeth van Tongeren, heeft haar eigen campagnespotje gemaakt. De nummer twee, Bram van Ojik, stelt zich alleen beschikbaar voor de plekken twee, drie of vier.

Van onze redactie politiek

Het huidige GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren is tevreden met plek drie, maar zegt ook 'geen bezwaar' te hebben tegen plek twee. "Het gaat mij vooral om het team. Ik hoop dan ook heel erg dat het congres kijkt of je met de bovenste acht een team kunt maken. We hebben er in 2010 niet voldoende tijd in gestoken om een team te worden."

Buiten de topacht valt het huidige Kamerlid Arjan El Fassed. Hij staat op negen, onder meer omdat de kandidatencommissie vindt dat hij 'de zelfbewuste drive mist om toonaangevend te opereren in een kleine fractie'. Daar liet hij het niet bij zitten en begon direct via sociale media een campagne om een hogere plaats onder het mom: congressen kopen geen straaljagers, maar stellen uiteindelijk wel de kandidatenlijst vast.

Volgens Kamerlid Rik Grashoff is het heel normaal dat bijna alle kandidaten hun best doen hoger op de lijst te komen. "De kiezer wil graag wat te kiezen hebben. Zo gaat het altijd bij ons."

Bij het CDA is de lijst sterk vernieuwd en dat is niet overal in de partij even goed gevallen. Met name de afdeling Brabant is zeer ontstemd omdat er geen Brabantse kandidaat meer op een verkiesbare plaats staat. Na zware druk presenteert het partijbestuur vandaag een nieuwe lijst die aan die bezwaren tegemoet komt.

Daarop zal de Bossche Madeleine van Toorenburg op de vierde plaats staan, melden ingewijden. In eerste instantie stond zij op plaats vijftien. De vierde plaats kwam vrij nadat Elly Blanksma zich terugtrok om burgemeester van Helmond te worden. Er is ook een gerede kans dat Pieter Omtzigt alsnog op de lijst komt.

Bij de ChristenUnie ontbreekt het Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn op de lijst, terwijl ze nog wel door wil. Ortega-Martijn kwam na de verkiezingen van 2006 in de Kamer. In 2010 besloot het bestuur haar op de onverkiesbare plek acht te plaatsen. Het congres zette haar echter op vijf, en ook nu ligt er voor het aankomende congres een motie om haar terug op de lijst te krijgen.

Bij de PvdA is er vooral tijdens de presentatie van de kandidatenlijst flink gemopperd. Veel Kamerleden waren teleurgesteld over hun plek. Tot grote campagnes is het echter niet gekomen, al kan het congres vandaag nog wel veranderingen doorvoeren.

Alleen bij de SP heerst echt volledige rust. De huidige Kamerleden staan tot ieders tevredenheid bij de eerste plekken.

Alleen bij SP heerst rust

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden