Hoger onderwijs zet in op verbetering kwaliteit

extra geld | Hogescholen, studenten en universiteiten zijn het eens over de besteding van de miljoenen die het leenstelsel oplevert.

PETRA VISSERS en REDACTIE ONDERWIJS EN OPVOEDING

Hogescholen en universiteiten gaan meer geld uittrekken voor studenten die het moeilijk hebben. De miljoenen die straks beschikbaar komen doordat de basisbeurs is afgeschaft, willen ze onder meer besteden aan studentpsychologen, studiebegeleiders en tutoren.

Gelijke kansen voor iedereen, staat in het plan dat de Vereniging Hogescholen, universiteitenvereniging VSNU, studentenvakbond LSVb en het Interstedelijk Studenten Overleg vandaag aanbieden aan minister Jet Bussemaker van onderwijs. Daarin zetten ze uiteen wat ze willen doen met het geld dat ze er vanaf 2018 bij krijgen, omdat studenten geen basisbeurs meer ontvangen.

De afgelopen jaren lag de nadruk in het hoger onderwijs juist vaak op meer geld voor topstudenten. Er moesten excellentietrajecten komen, honoursprogramma's en flexibele opleidingen voor wie alles prima zelf kon regelen. Het Nederlandse onderwijs is goed, was de teneur, maar kon voor de beste studenten nog beter.

Die wens klinkt in de plannen van vandaag minder luid. "De programma's voor excellente studenten gaan gewoon door, maar gelijke kansen voor iedereen zijn wat nadrukkelijker op onze agenda gekomen", beaamt voorzitter Karl Dittrich van de VSNU. "Ook wij zijn nogal geschrokken van analyses die aangeven dat de ongelijkheid in het onderwijs groter is geworden."

Voorzitter Jarmo Berkhout van de LSVb vindt het vooral belangrijk dat het geld dat studenten hebben ingeleverd ten goede komt aan alle studenten. "Het is niet de bedoeling dat instellingen er hun paradepaardjes mee versieren." Hij is blij dat studenten en medewerkers van hogescholen en universiteiten een flinke vinger in de pap krijgen. Ze hebben straks vetorecht als ze vinden dat bestuurders het geld verkeerd besteed. "Een extra garantie dat we die uitgaven in de gaten kunnen houden", aldus Berkhout.

Behalve meer geld voor gelijke kansen komen er de komende jaren ook docenten bij. Verder gaat er meer geld naar digitalisering, onderwijs voor docenten en programma's voor getalenteerde sporters, ondernemers en creatievelingen.

Minister Jet Bussemaker van onderwijs is blij met de plannen. "Ik zou het heel erg gevonden hebben als er een strijd was ontstaan over de besteding van het geld. Maar nu zitten we op een lijn", zegt ze. "Ook het hoger onderwijs zet maximaal in op verbetering van de kwaliteit van het onderwijs."

De plannen zijn een vervolg op haar eigen toekomstplannen voor het hoger onderwijs, die ze vorig jaar presenteerde. Toen pleitte ze onder meer voor bijna vierduizend extra docenten, wat ongeveer de helft van de miljoenen zou opslokken.

Probleem is dat de minister in feite niet veel te zeggen heeft over de besteding van het geld, dat is aan de instellingen zelf. Om te voorkomen dat het verdwijnt in de grote som die elk jaar wordt overgemaakt, wil ze 'kwaliteitsafspraken' maken over de besteding. Hoe die eruit gaan zien, is nog onduidelijk, maar het is nu al een heikel punt.

Zowel studenten als hoger onderwijsinstellingen willen niet opnieuw afspraken maken met de overheid over hoe ze hun geld uitgeven. Dat gebeurde eerder in een ronde 'prestatieafspraken'. Die liepen recent af. Zes hogescholen krijgen minder geld omdat ze hun doelen niet gehaald hebben. Die afspraken worden nog geëvalueerd door een commissie. Pas als die klaar is, komen er gesprekken over een nieuwe ronde.

Dat die nieuwe ronde er komt, staat volgens de minister vast. "Dit is een belangrijke stap richting die kwaliteitsafpsraken", aldus Bussemaker. "Dat we het met elkaar eens zijn, helpt. Als het zover is, zouden we gewoon moeten kunnen vastleggen wat hogescholen en universiteiten toch al doen."

undefined

besteding van basisbeursmiljoenen

Waaraan willen studenten, hogescholen en universiteiten de leenstelselmiljoenen uitgeven?

* Extra docenten, zodat de klassen kleiner worden en studenten meer lesuren krijgen

* Gelijke kansen voor iedereen; meer studie-adviseurs, tutoren en studentpsychologen

* Talentprogramma's, bijvoorbeeld op het gebied van sport, kunst of ondernemerschap

* Onderwijsfaciliteiten; meer digitalisering en gebouwen voor kleinschalig onderwijs

* Professionalisering en waardering van docenten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden