Hoger onderwijs biedt te weinig hulp bij studiekeuze

Het Interstedelijk Studenten Overleg wil betere studiekeuzehulp. Beeld anp
Het Interstedelijk Studenten Overleg wil betere studiekeuzehulp.Beeld anp

Sommige hogescholen en universiteiten maken zich erg makkelijk af van de verplichting om studenten goed voor te bereiden op hun opleiding, blijkt uit een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (Iso).

Petra Vissers

Tijdens de zogeheten studiekeuzecheck moeten alle aankomend studenten bijvoorbeeld alvast een hoorcollege volgen, om te kijken hoe dat is. Of ze worden uitgenodigd voor een motivatiegesprek of oefentoets. Althans, dat is de bedoeling.

"De meeste opleidingen sturen toekomstige studenten alleen een online vragenlijst op", zegt voorzitter Linde de Nie van het Iso. "Terwijl de meerderheid van de jonge studiekiezers graag persoonlijk contact wil." Andere opleidingen pakken het traject juist zo serieus aan dat jonge studiekiezers ten onrechte denken dat ze in een selectieprocedure zijn beland.

De Nie wil dat de politiek minimumeisen gaat stellen aan het verplichte matchingtraject, een idee waar VVD en PvdA wel oren naar hebben. "Een persoonlijk gesprek is wel het minste wat je een studiekiezer kunt bieden", aldus PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. "Als hogescholen en universiteiten dat niet goed doen, sta ik open voor een aanscherping van de wet."

VVD-collega Pieter Duisenberg wil het hele keuzeproces 'op een hoger plan tillen'. Dat betekent dat ook middelbare scholen hun eindexamenkandidaten serieuzer moeten gaan voorbereiden. "Nu is de kwaliteit van de loopbaanoriëntatie vaak afhankelijk van welke leraar of decaan dat toevallig doet." Ook hij is niet bij voorbaat tegen wettelijke eisen.

Richtlijnen
Het Iso wil nu samen met scholierenorganisatie Laks en met de politiek actie ondernemen. "De overgang van het voortgezet onderwijs naar het hoger onderwijs moet beter, en er moeten richtlijnen komen voor de matching", aldus De Nie. "Die mag niet te vrijblijvend zijn. Ook moeten opleidingen duidelijk zijn over het doel van de studiekeuzecheck. Dat is niet selectie."

De studiekeuzecheck, of matching, is sinds 2014 verplicht. De hoop is dat minder studenten er na een paar maanden de brui aan geven. De meeste eerstejaars die stoppen doen dat omdat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau ResearchNed. Slechts iets meer dan een kwart vindt de opleiding te moeilijk.

Als matching goed wordt georganiseerd, lijkt dat effect te hebben. Het aantal eerstejaars dat met zijn studie stopt is aan het afnemen, volgens cijfers van ResearchNed. Dat was al zo voor 2014, maar in dat jaar waren er ineens opvallend meer studenten die zeiden een bewuste keuze te hebben gemaakt. Goed nieuws, want wie serieus nadenkt, stopt minder snel.

"Studenten die zich verbonden voelen met hun nieuwe opleiding halen vaker het eerste jaar", licht onderzoeker Anja van den Broek van ResearchNed toe. "Wie persoonlijk contact heeft gehad met een docent of student voelt meer binding. Je kunt natuurlijk wel aanvoelen dat alleen een vragenlijst invullen dan niet genoeg is. Voor een goede keuze zullen scholieren echt de deur uit moeten."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden