Hoger loon probleem voor thuishulp

AMSTERDAM - Rond de 4000 alphahulpen in de thuiszorg zijn de afgelopen maanden minder gaan werken of hebben ontslag genomen. Ironisch genoeg gaan deze huishoudelijke hulpen er sinds de salarisverhoging die zij per 1 januari hebben gekregen op achteruit. Door veranderingen in het nieuwe belastingstelsel is het voor hen fiscaal aantrekkelijker om minder uren te werken.

De verhoging van het uurloon van 17,56 gulden naar 9,31 euro (20,52 gulden) was bedoeld om de werkgelegenheid in de thuiszorg te stimuleren en zo de wachtlijsten in deze sector te verminderen, maar lijkt nu een tegenstrijdig effect te hebben bereikt. Na zware druk van de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg op de ministeries van VWS en financiën hebben deze dan ook besloten om de belastingkorting voor alphahulpen samen met een aantal andere onregelmatigheden in de nieuwe belastingwet in een zogenaamd veegwetje aan te passen aan de brutoloonstijging.

,,De ergste pijn is hiermee verzacht, wat niet wegneemt dat wij nu aan een flink aantal alphahulpen moeten uitleggen dat de beschikking van de belastingdienst over het al dan niet toekennen van de speciale heffingskorting voor hen niet meer klopt'', vertelt Klaas Stulp van de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT).

De brancheorganisatie was in actie gekomen na signalen van de regionale thuiszorgkantoren dat de alphahulpen minder uren wilden gaan werken. Aad Koster, algemeen directeur van de LVT vindt dit een kwalijke ontwikkeling. ,,Achter elk uur dat een alphahulp minder gaat werken, schuilt tenslotte ook een cliënt die minder hulp krijgt'', zegt hij.

Alphahulpen doen voornamelijk huishoudelijk werk en af en toe een boodschap voor hun cliënten. Meestal zijn het herintredende vrouwen of studenten die na bemiddeling van de thuiszorgorganisatie rechtstreeks in dienst zijn van de hulpvrager. Het nieuwe belastingstelsel pakt vooral ongunstig uit voor diegenen die meer dan acht uur per week werken. Op het totale aantal alphahulpen van 55000 is dit een groep van ongeveer 8500. Netto maakt het voor hen niet veel uit of zij in plaats van tien, zes uur werken.

In het oude belastingstelsel hoefden zij geen belasting te betalen en kon de partner van de hulp een korting op de aangifte krijgen. In het nieuwe stelsel moeten alphahulpen wel zelf aangifte doen en kunnen zij een heffingskorting aanvragen. Deze korting hield echter geen rekening met eventuele salarisverhogingen waardoor het gezinsinkomen er alsnog op achteruitging. De instellingen zeggen er nog in te slagen in om voor de opengevallen cliënten een oplossing te vinden.

Bij Thuiszorg Utrecht zag men de bui al hangen en probeert men de alphahulpen te interesseren in een contract als vaste medewerker van de thuiszorgorganisatie. ,,De belangstelling voor de informatiebijeenkomst was groot'', vertelt Harm Bosma van Thuiszorg Utrecht. ,,Belastingtechnisch maakt het niet veel uit of je in vaste dienst bent. Maar als vaste medewerker heb je wel de voordelen van een cao en bouw je pensioen op.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden