Hoger beroep over toekomst van otters in Nederland

Twee jaar geleden meldde natuurgebied de Groote Wielen bij Leeuwarden nog trots de terugkeer van de otter. Cameravallen signaleerden zelfs jongen. De Friese vreugde was maar van korte duur. De naburige vierbaansweg eiste zijn tol. Een week geleden sneuvelde de laatste otter uit de Groote Wielen op de N355 bij Leeuwarden.

Volkomen onnodig vinden stichting Das&Boom en Stichting Otterstation Nederland (SON). Zij zijn al geruime tijd met de staat in een juridisch conflict verwikkeld over het nemen van verkeersmaatregelen om de prille Nederlandse otterpopulatie te beschermen. Vandaag dient in Den Haag het hoger beroep in die zaak.

De N355 is een van de bekende locaties waar geregeld otters onder de wielen van een auto komen. Afgelopen jaar is een derde van de Nederlandse otterpopulatie doodgereden, waarvan bijna de helft bij die bekende knelpunten.

Omdat er onvoldoende verkeersmaatregelen, zoals de aanleg van speciale ottertunnels, werden uitgevoerd en omdat de geldkraan voor onderzoek naar de prille otterpopulatie werd dichtgedraaid, stapten Das&Boom en SON drie jaar geleden naar de rechter.

Met succes. In mei vorig jaar droeg de rechter de staat op om alle bekende knelpunten voor de otter binnen één jaar op te lossen. De overheid ging echter in beroep. Vandaag proberen de natuurorganisaties de rechter ervan te overtuigen het oorspronkelijke vonnis te handhaven. Zij voelen zich daarbij gesterkt door recent onderzoek van onderzoeksinstituut Alterra. Hierin werden 22 actuele en 79 potentiële verkeersknelpunten voor otters geïdentificeerd waarvoor maatregelen noodzakelijk zijn.

De otter hoort volgens de natuurorganisaties bij het waterrijke Nederland als de olifant bij de Afrikaanse savanne. De soort werd in 2002 geherintroduceerd. Voor zijn overlevingskansen is het volgens hen noodzakelijk dat de rechter voet bij stuk houdt. Anders dreigt de geschiedenis zich te herhalen. De laatste Nederlandse otter was immers ook een verkeersslachtoffer. In 1988 werd die bij Joure doodgereden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden