Hoger beroep in zaak-Millecam: Jomanda blijft thuis

amsterdam – Ze is verreweg de belangrijkste verdachte in de strafzaak-Sylvia Millecam: Jomanda. Maar het spiritueel medium ontbrak gisteren bij het hoger beroep te Amsterdam. Althans – in levende lijve natuurlijk. Ook de voorzitter van het gerechtshof moet er kennelijk aan wennen. „Heeft haar afwezigheid misschien iets te maken met een boodschap die ze heeft doorgekregen?”, informeert hij bij Jomanda’s advocaat.

Niet zo’n gekke vraag. Vorig jaar immers, liet het medium bij de rechtbank verstek gaan omdat ze had ’doorgekregen’ dat er ’iets met of in de rechtbank’ zou gebeuren. Niks hoor, stelt de advocaat gerust. „Mijn cliënte heeft persoonlijke redenen voor haar afwezigheid. Ze worstelt nog dagelijks met het feit dat ze met de dood van Millecam een dierbare vriendin heeft verloren. En ze wil dat na zoveel jaar de zaak tot een afsluiting komt.”

Jomanda, tegenwoordig praktiserend in Canada, heeft bovendien geen belang bij het hoger beroep. Zij werd eerder vrijgesproken. Maar het Openbaar Ministerie koos voor een nieuwe juridische ronde, uit onvrede over dit oordeel. En ook omdat twee alternatieve arts-genezers weliswaar veroordeeld werden, maar geen straf opgelegd kregen. Onder meer omdat Millecam, die bewust koos voor het alternatieve circuit, dat niet gewild zou hebben, oordeelde de rechtbank destijds.

Maar zo’n hoger beroep biedt natuurlijk ook kansen om een en ander recht te zetten, moet Jomanda’s medeverdachte René B. hebben gedacht. Zo is hem na de dood van Millecam door de tuchtrechter de titel arts ontnomen – wat hem er overigens niet van weerhoudt in De Meern een praktijk voor natuurgeneeskunde te exploiteren.

„En bij de rechtbank was het een vooringenomen proces, duidelijk met de bedoeling om het leven van alle alternatieve dokters zo zuur mogelijk te maken”, vindt hij. Ook de getuigen deugden destijds niet, ze grossierden in leugens en een oncoloog die Millecam behandelde, deugde al helemaal niet. „Die man is een hufter. Die zei tegen Sylvia: ’Je moet chemotherapie of anders is daar het gat van de deur’.” Zo ga je niet met patiënten om, vindt René B.

Maar, zo memoreerde de voorzitter van het hof fijntjes, was u zelf in 1995 niet veroordeeld door het medisch tuchtcollege? „Waarbij u tijdelijk bent geschorst als arts omdat u bij diagnoses ernstig verwijtbaar tekort bent geschoten – onder andere omdat u gebruik maakte van de omstreden vegatest? Dezelfde test die u ook bij Millecam toepaste?”

René B. erkent de veroordeling. Maar de vegatest deugt wel degelijk, vindt hij. „Die wordt vooral in diskrediet gebracht door mensen die er niks van weten.”

Toegegeven, zijn administratie is ’niet fabuleus’. De patiëntenkaart van Millecam stelde hij bijvoorbeeld naderhand pas op.

Evenmin informeerde hij reguliere artsen over zijn bevindingen, waarmee hij bestaande protocollen aan zijn laars lapte. „Maar dan kom je bij die figuren terecht van de inspectie, die kippenneukers. Als zij over de vloer komen, vreselijk! Die mensen leggen op alle slakken zout, ze willen papieren zien, terwijl ik mijn bevindingen gewoon op receptenbriefjes schrijf.”

Maar dat hij Millecam zou hebben ontraden naar de reguliere arts te stappen is natuurlijk onzin. „Ik zag direct, met mijn boerenverstand en blote oog: dat is een enorm kankergezwel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden